Burn Down Eden – Burn Down Eden

Burn Down Eden kent zijn oorsprong in het Duitse stadje Forst. Om de topografie wat te testen: dat bevindt zich ergens grofweg in het midden tussen Berlijn en Dresden, tegen de Poolse grens aangeplakt. Een snelle zoektocht op Google Maps laat hier niet de voormalige woonplaats van de eerste Bijbelse mensen zien, maar geeft ons wel een prachtige rozentuin. Wellicht de oorsprong van de bandnaam? Wie zal het zeggen. Waar de Tuin van Eden een plek van verleiding en verderf is, de menselijke zonde is hier immers geboren, kan dat volgens de biografie van de band ook over Forst gezegd worden. Een plaats geteisterd door heroïne, crystal meth en de levende doden. Wat levert dat voor een muziek op?

Als we op de bandfoto moeten afgaan zouden we een combinatie van Slipknot (drummer met masker), Steel Panther (gitarist met bandana) en Airbourne (semi-stoer kijkende bandleden met leren jasjes) kunnen verwachten. Gelukkig blijkt hier dat een foto ook  weleens minder zegt dat duizend woorden. De hierboven geschetste combinatie moet overigens ook een bijzonder geluid opleveren. Neen, Burn Down Eden brengt ons melodische deathmetal. En dan niet zomaar melodeath, maar de lekker agressieve, snelle en technische variant. Niet bekend met deze vijf Duitse heren? Denk daarbij aan landgenoten Obscura of Necrophagist. Ook buiten de landsgrenzen kunnen gelijkenissen gevonden worden in  Mors Principium Est, maar dan zonder de orkestrale elementen.

De eerste noten op de opener Sadomasochists From Beyond the Grave brengen de toehoorder nog even in Griekse sferen met een sirtaki-achtige melodie. Maar al snel komt de technische melodeath bovendrijven. Hier wordt ook meteen duidelijk dat deze heren hun instrumenten piekfijn beheersen. De drums blasten erop los alsof het een lieve lust is. Doordat deze iets op de achtergrond in de mix staan is dit goed te behappen. De screams van brulboei Pether (zijn achternaam wordt ons niet gegeven in de bijgeleverde informatie) zijn venijnig en zitten vol agressie. De leadsectie voorziet ons echter van wonderlijke gitaarlijnen en solo’s die de muziek van de nodige warmte voorzien en het geheel toch fris weten te houden.

Deze formule vinden we terug op het gehele album. Dat maakt dit album in zekere zin eentonig, maar de leadsectie is van dermate hoog niveau dat het album over de gehele lengte weet te boeien. De korte speelduur (37 minuten verspreid over tien nummers) komt het album daarbij ook ten goede. Al moet gezegd worden dat wanneer Burn Down Eden het gaspedaal iets minder had ingetrapt het album waarschijnlijk met gemak een kwartier langer had kunnen duren. Er zijn dan ook geen echte hoogtepunten te noemen, omdat alles van hetzelfde constante niveau is.

Ergo conclusio: Burn Down Eden breng met dit gelijknamige album een sterk staaltje melodeath aan de man. Nog even een ruim half uurtje over en zin in een goede pot technisch gitaargeweld? Knal dan deze schijf even aan!

Score:

79/100

Label:

Kernkraftritter Records, 2021

Tracklisting:

 1. Sadomasochists from Beyond the Grave
 2. A Prepper’s Prophecy
 3. Bizarre Circus
 4. A Bloody Pool of Angels
 5. Witch’s Scorn
 6. Abducted Reality
 7. Hurricane of Greed
 8. Law Enforcement Ubermensch
 9. The Five Horsemen
 10. Encounters of the Unkind

Line-up:

 • Pether – Zang
 • William – Gitaar
 • Tomte – Gitaar
 • Marco – Basgitaar
 • Slaughterhead – Drums

Links: