Burden of Grief – Unchained

Burden of Grief – Unchained

Massacre, 2014

Joepie! Gebak en bier. Burden of Grief bestaat twintig jaar. En dat is op het nieuwe album (waar Dan Swanö achter de knoppen zat) duidelijk hoorbaar. De Gothenburg-metal klinkt als een klok. Album nummer zeven als ik het goed heb. Slechts één keer eerder besproken op Zware Metalen en dat was geen onverdeeld succes. Een schamele 54 punten kregen de Duitsers toebedeeld.

Zo erg is het deze keer niet. Unchained is best een prima melodisch deathmetalschijfje geworden wanneer je de lat niet te hoog legt qua originaliteit. De op At The Gates en In Flames-geschoeide (Zweedse) melometal zit degelijk in elkaar, kent prima melodieën en zo nu en dan een lekkere solo. Zanger Huhmann is echter te weinig afwisselend en zet daardoor regelmatig de boel ‘op slot’. Het songmateriaal is degelijk, vooral midtempo, maar verrast niet. Nergens een leuke wending of een gruwelijke uitbarsting. Alsof de band op de automatische piloot speelt. Zwaktebod vind ik het regelmatig gebruik van fade-outs. Dat komt wel wat knullig over.

Sterkste troef is nog steeds het gitaarwerk. Dat is strak en wel afwisselend. Met angst en beven zie ik de nieuwe In Flames tegemoet. De verwachte teleurstelling van die schijf zal met dit surrogaat redelijk zijn weg te spoelen.

Tracklisting:
burden

 1. Awaken The Nightmare
 2. Unchained
 3. Sounds Of Desperation
 4. Operation Eagle Eye
 5. Fearless Heart
 6. The Final Chapter
 7. Your Heaven Is Gone
 8. Turmoil To The Void
 9. Black Evolution 666

Line-up:

 • Mike Huhmann – zang
 • Philipp Hanfland – gitaar
 • Johannes Rudolph – gitaar
 • Florian Bauer – bas
 • Sebastian Robrecht – drums

Links: