Brymir – Voices in the Sky

Daar gaan ze, de mannen van Brymir. Galopperend trekken ze te paard over de heuvels, terwijl ze tal van mythische wezens tegenkomen. Wat zeg ik? De paarden groeien ter plekke een hoorn uit hun hoofd en veranderen in eenhoorns. Bij het invallen van de avond komen echter ook de duistere wezens tevoorschijn. Al grommend en snuivend nemen zij een plek op de voorgrond. Met grof geweld worden de hoorns van de (nu weer) paarden afgebroken. De soundtrack laat zich raden. Brymir brengt ons Voices in the Sky.

In een notendop is dit wat Brymir ons brengt met deze nieuwste langspeler. Aan de ene kant pakkende power metal met zwaar epische boventoon en aan de andere kant goed gesmede melodeath, die een flink brute ondertoon weet te brengen. Een combinatie die niet alleen ontzettend goed werkt, maar ook nog eens ontzettend goed klinkt. Hadden we daar nou zo’n introductie voor nodig met eenhoorns hoor ik u denken? Ja, eigenlijk wel. Meermaals schieten de gedachten hierbij naar enkele kundige landgenoten. De frivole power van Ensiferum uiteraard, maar ook zeker de technische uitspattingen van Wintersun en de pakkende riffs van Bloodred Hourglass. Maar als we heel eerlijk zijn is het toch een uniek geluid dat Brymir hier aan de man brengt. Oordeelt u zelf.

Opener en titelnummer Voices in the Sky neemt je direct mee op de epische reis die het vijftal voor ons in gedachten heeft. Zeer pakkende melodieën, een werkelijke prachtig refrein met samenzang en algehele epische grootsheid zorgen voor een heerlijke start. Perfectie? Het komt op zijn minst in de buurt. Forged in War laat vervolgens de duistere kant van de band horen. Blastbeats, scherpe riffs en tonen van symfonische black worden abrupt onderbroken door het überzoete refrein. Fly With Me begint vervolgens verraderlijk dissonant om zich ontzettend duister te ontwikkelen. Wellicht de lekkerste riffs die we op het album gaan vinden (zeker het einde van het nummer). Weer zo’n meezinger van een refrein. Solo erbij en we hebben wederom een topper te pakken hoor. Zo speelt Brymir constant met de tegenstelling tussen zachtaardig en ongenadig bruut.

Dat samenspel tussen verschillende stijlen is precies wat dit Voices in the Sky zo’n lekkere schijf maakt. De ene keer ligt de ritmische power wat meer op de voorgrond (Herald of Aegir), terwijl in andere nummers juist de melodeath de overhand heeft (Seeds of Downfall). Nergens blijven de symfonische elementen, die als een dikke deken het gehele album van warmte voorzien, achterwege. All is One is met bijna acht minuten de epische afsluiter die deze plaat verdient. Als toetje krijgen we nog een cover van Dark Funeral’s Diabolis Interium. Van mij hoeven dat soort afsluiters meestal niet, maar wat een verrassing zeg! Ziedende symfonische black in optima forma. Dit geeft aan dat dit Brymir nog meer trucjes uit de hoge hoed kan toveren. Hier zou ik op toekomstig werk wel wat meer van willen horen, geïntegreerd in de eigen muziek.

Wat een lekkere plaat is dit Voices in the Sky geworden! Het is dan ook niet voor niks dat Napalm Records het Finse vijftal heeft opgepikt om deze vierde langspeler de wereld in te slingeren. In het bijgeleverde promotiepraatje geeft de platenboer aan dat Brymir de volgende band is om in de gaten te houden op het gebied van moderne melodeath. Normaal gesproken kun je dat soort woorden met ten minste twee kilo zout nemen, maar in dit geval kunnen we het alleen maar beamen! Luister, koop, stream en geniet bovenal van ruim driekwartier aan heerlijke metal.

Score:

86/100

Label:

Napalm Records, 2022

Tracklisting:

 1. Voices in the Sky
 2. Forged in War
 3. Fly With Me
 4. Herald of Aegir
 5. Rift Between Us
 6. Landfall
 7. Borderland
 8. Far From Home
 9. Seeds of Downfall
 10. All as One
 11. Diabolis Interium

Line-up:

 • Viktor Gullichsen – Zang
 • Joona Björkroth – Gitaar
 • Sean Haslam – Gitaar
 • Jarkko Niemi – Basgitaar
 • Patrik Fält – Drums

Links: