Brutal Kraut – Progression in Madness

Op zich een vrij aardige naam voor een Duitse band: Brutal Kraut. Het trio is afkomstig uit het nabij Berlijn gelegen Oranienburg. De mannen maken death metal, maar anders dan de naam doet vermoeden is het niet alleen maar knallen en beuken wat de klok slaat. De heren pakken de zaken iets moderner aan door flink wat groove, thrash, progressieve en hier en daar ook wat hard- en metalcore-invloeden toe te voegen. Dat valt zeker te prijzen: eenheidsworsten zijn er immers al genoeg, maar als je het avontuur zoekt moet het wél een toegevoegde waarde hebben. En dat heeft het in het geval van Brutal Kraut niet altijd.

Een track als Perceive the Insanity bijvoorbeeld, is ruim geruime tijd een lekker deathmetalnummer, maar dan komt er opeens een totaal overbodige break, voordat Rouven Constantin met een fijne solo de draad weer oppakt. En zo zitten er meer punten in de muziek van deze mannen waar mijn wenkbrauwen van omhoog gaan en mijn geduld met deze plaat een slag wordt toegebracht. Als Constantin clean zingt of schreeuwt bijvoorbeeld, of de achtergrondzang die is gebruikt om schreeuwerig ‘new ways’ te roepen in het gelijknamige nummer dat muzikaal een zwak tweede deel biedt met een jazzy-achtig Pestilence-aftreksel. En de meer traditionele heavy metaldelen in Like Gods en de titeltrack zijn ook geen topstukken.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, zeker niet.  Als de band het tempo erin houdt is er niets mis met Progression in Madness. Eigenlijk gaat het dus fout als er om wat voor reden ook gas wordt teruggenomen. Waarom dus, Brutal Kraut, waarom? Jullie zijn echt op je best als er gewoon groovende death metal wordt geleverd, dan zijn al die emotionele momentjes helemaal niet nodig. Doe gewoon je naam eer aan en blijf de beuk erin houden. Of in ieder geval lekker meeslepend, zoals in All I See: één van de betere nummers van dit album.

Er zit zeker wel potentie in deze nog jonge band, die duidelijk nog op zoek is naar de juiste muzikale mengvorm. De verschillende toevoegingen die de band bij de basis van death metal gieten schuren nu allemaal nog teveel. Brutal Kraut zet hoog in, nu wordt het tijd om meer muzikale eenheid te smeden of – misschien nog wel beter – meer te concentreren op de deathmetalkant.

Score:

75/100

Label:

Boersma Records, 2020

Tracklisting:

 1. Broken
 2. Hesitation
 3. New Ways
 4. Like Gods
 5. Perceive the Insanity
 6. All I See
 7. Twisted Tongue
 8. Progression in Madness

Line-up:

 • Rouven Constantin – Vocalen, gitaar
 • Henry Ludwig – Bas
 • Marlin Constantin – Drums

Links: