Brundarkh – Haunted Worlds

Frodo, Aragorn, Legolas en Gandalf. Wie kent deze personages niet uit de fantasytrilogie van Lord of the Rings? Wat minder mensen wellicht weten is dat J.R.R. Tolkien, de schrijver van dit machtige verhaal, geboren is in Zuid-Afrika. In Bloemfontein om precies te zijn. Dat laatste heeft overigens geen enkele toegevoegde waarde, maar het is wel een prachtige plaatsnaam en dat is ook wat waard. Daarbij zijn er theorieën te vinden die het Oost-Kaapse plaatsje Hogsback in Zuid-Afrika verbinden met de omschrijvingen van Midden-Aarde, één van de continenten uit de verhalen van Tolkien. Laat dit Brundarkh nu net zijn geboortegrond kennen in het zuidelijk gelegen Afrikaanse land en, naast andere thema’s, ook inspiratie halen uit de verhalen van de heer Tolkien.

Passend bij de thema’s die voortkomen uit de fantasywereld, maakt dit Brundarkh symfonische blackened death metal geheel in de stijl van Dimmu Borgir, Cradle of Filth en Carach Angren. Het dramatische effect ligt er dus flink bovenop met een dikke laag aan gothic toetsenwerk. De orkestratie neemt de luisteraar daarbij mee naar een heuse sprookjeswereld. Alsof we ons in een soort extreme metalversie van de Droomvlucht in de Efteling bevinden. Zanger en gitarist Heino Brand brult daarbij de teksten over de muziek als een Uruk-Hai, die de oorlog verklaart aan een horde woedende Enten. Daar voegt hij echter ook heldere vocalen aan toe om de muziek wat vriendelijkheid mee te geven. Daarbij wordt hij ondersteund door Caleb Bingham (ex-Five Finger Death Punch), die de ritmesectie voor zijn rekening neemt.

Haunted Worlds is een prettige kennismaking met deze recent opgerichte band. Daarbij maken de muzikanten gebruik van herkenbare elementen van enkele grote namen uit de symfonische- en extreme metal. Het adagium ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ is hier zondermeer van toepassing. Het geheel klinkt echter wel behoorlijk fris en maakt benieuwd naar wat deze band in de toekomst nog kan brengen.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Through the Mist They Come
  2. Bells of the Drowned
  3. Wraith Dominion
  4. The Price of Immortality
  5. Tower of Blood
  6. Wraith Dominion (alternate mix)

Line-up:

  • Heino Brand – Zang, gitaar, orkestratie
  • Caleb Bingham – Basgitaar, drums

Links: