Brütal Legend

Brütal Legend (Playstation 3 / Xbox 360)
Double Fine Productions, 2009

Zodra developer Tim Schafer aankondigt met een nieuwe game op de proppen te komen zijn de oren bij heel veel gamers gespitst. De man is een halve legende in het games-wereldje, waar hij met name een grote spil in het succes van de studio Lucasarts tijdens de zogenoemde Gouden Eeuw van adventure-games was. Logisch, want de man heeft een paar onmetelijke klassiekers op zijn naam staan, waaronder Day of the Tentacle, Full Throttle en Grim Fandango. Tevens schreef Schafer mee aan de eerste twee Monkey Island games. Bij de aankondiging van de game Brütal Legend spitsten zich echter ook de oren van veel metalheads toen bleek dat het om een game zou gaan die geïnspireerd werd door, en gebaseerd is op, de wereld van heavy metal.

brutal_legend_eddie2

Het is niet de eerste keer dat Schafer, zelf ook een groot liefhebber van rock en metal, zich waagt aan een dergelijk concept. De klassieke adventure-game Full Throttle uit 1995 ging immers over de biker Ben en zijn motorbende de Polecats, die strijd leverden tegen Corley Motors, wat na het overlijden van de directeur campers wilde gaan fabriceren in plaats van motoren; iets wat bij de heren motormuizen natuurlijk niet door de beugel kon. Uiteraard kon bij een dergelijke game een soundtrack vol rockmuziek niet uitblijven en werd er een beroep gedaan op de muzikale kwaliteiten van de rockband The Gone Jackals. Inmiddels zijn we veertien jaar verder en qua computertechnologie zijn er quantumsprongen gemaakt sinds de dagen van Full Throttle en leek de tijd voor Schafer rijp de game te maken die hij, naar eigen zeggen, al sinds de dagen van The Secret of Monkey Island (1990) door het hoofd had spoken. En zo is Brütal Legend inmiddels een feit.

Brütal Legend is de tweede volledige game die Schafer bij zijn eigen studio Double Fine Productions ontwikkelt (de eerste was de onvolprezen platformer Psychonauts), en met vocaal acteerwerk van onder anderen Ozzy Osbourne, Rob Halford (Judas Priest), Lemmy (Motörhead) en Lita Ford, een wereld die volledig gebaseerd lijkt op de platenhoezen die we allen zo goed kennen en een soundtrack die door de overdaad aan metal haast uit de voegen barst, is deze game een must voor de gamende metalhead.

brutal_legend_lemmy

In de game wordt het verhaal verteld van de door Jack Black gespeelde roadie Eddie Riggs (inderdaad een speling tussen Iron Maiden’s mascotte en diens illustrator) die na een ongeluk op het podium op mysterieuze wijze in een andere wereld gezogen wordt. Een wereld waar de muziek nog puur is, de bomen van glanzend metaal en waar een kleine groepering weerstand tracht te bieden tegen General Lionwhyte, een door Rob Halford op treffende wijze gespeelde megalomane transvestiet, en de kwaadaardige Doviculus (Tim Curry). Riggs bindt samen met de plaatselijke bevolking de strijd aan tegen Lionwhyte en krijgt onderwijl hulp van onder meer de sjamanistische biker The Killmaster (Lemmy) en de Amazone Rima (Lita Ford). Een vrij dun verhaal dus, maar dat mag de pret niet drukken.

Zo mager als het verhaal is, zo rijk is de game aan verwijzingen naar de metalwereld, zij het nu bands, song- of albumtitels en namen van karakters. De open spelwereld ademt heavy metal en zal de liefhebber van met name klassieke heavy metal (al zitten er absoluut ook een aantal stevigere songs in de soundtrack) zeker weten te bekoren. Qua gameplay eet Brütal Legend van een aantal walletjes. De hoofdmoot is, in tegenstelling tot wat de demo deed vermoeden, niet zozeer het afslachten van grote hordes vijanden met je zware bijl, maar een wat vereenvoudigde variant op het real-time strategy genre, waarbij troepen gecreëerd moeten worden om de tegenpartij mee te overrompelen. In plaats van geld of grondstoffen te vergaren om deze troepen mee te bekostigen dien je in Brütal Legend echter geheel in stijl fans te verzamelen door merchandise-stands neer te zetten. Het is een element in de game die enige gewenning vereist. Uiteraard is het niet zo diepgaand als bijvoorbeeld een Age of Empires of Command & Conquer, maar als onderdeel van een groter geheel kan het er zeker mee door.

brutal_legend_ozzy

Tussen de veldslagen door is de grote, open spelwereld met een in het begin de van game door Riggs gebouwde hotrod onder het genot van een pot heavy metal de verkennen, zijn er diverse minigames (die zich beperken tot een aantal kleinere varianten van de genoemde slachtvelden en een simpel race-gedeelte waarin je het telkens tegen dezelfde kerel opneemt) waarmee er punten vergaard kunnen worden die je later kunt uitgeven bij de Guardian of Metal (Ozzy Osbourne) in ruil voor onder meer de nodige upgrades aan je hotrod en wapens. De meeste upgrades zijn cosmetisch van aard, maar het geeft de verzamelaars onder ons het nodige om te doen.

Grafisch is Brütal Legend dik in orde, hoewel de game het niet zozeer van de uitstekende graphics moet hebben, maar eerder van de geslaagde stijl, die soms wat doet denken aan die van World of Warcraft (en dat is zeker een compliment). Hier en daar zitten er echter een aantal nare bugs in het spel, waardoor ik meer dan eens vast heb gezeten in het landschap. Toegegeven, het gebeurde op plekken waar een normaal mens niet snel komt, maar dan nog horen dit soort dingen bij een dergelijke grote game niet te gebeuren. Gelukkig is het met het geluid beter gesteld. Op de soundtrack is niets aan te merken; deze is met bands als Emperor, Megadeth, Angel Witch, Black Sabbath, Brocas Helm en Running Wild rijkelijk gevuld met kwaliteitsmetaal en dik in orde. Tijdens de talloze ritten die je met de hotrod zult maken zijn de songs ook nog handmatig te selecteren zodat je in ieder geval nergens naar zit te luisteren waar je niet op zit te wachten. Voor de minder ervaren metalhead is er in het pauzemenu na te zoeken om welke song en band het gaat, al zou het prettig geweest zijn als de muziek daarbij niet ook direct gestaakt werd. Het is echter een klein minpuntje. Ook qua geluidseffecten en stemmenwerk is er weinig op de game aan te merken. Alleen Lemmy is, zoals we dat inmiddels eigenlijk ook wel een beetje gewend zijn, soms wat lastig te verstaan.

brutal_legend_hot_rod

Resumerend is Brütal Legend een heel aardige game geworden, al bekruipt het gevoel me wel dat er meer in had gezeten. De speelduur is aan de korte kant (deze scribent vloog in een uurtje of zeven door het hoofdverhaal heen) maar wordt gelukkig nog wat verlengd met het verzamelen van upgrades en het doen van de diverse side-quests. Ook de multiplayer, waarbij het RTS-gedeelte online tegen zeven opponenten gespeeld kan worden, is gelukkig de moeite waard en verlengt de speelduur van de game aanzienlijk. De metalhead met een Playstation 3 of Xbox 360 kan zich vermaken met een geslaagde combinatie van hack ‘n’ slash en real-time strategy, een aardig verhaal en de nodige humor. En zo niet, ben je in ieder geval een zeer afwisselende compilatie-cd rijker.

Tracklisting:

  brutal_legend_box_art

 1. 3 Inches of Blood – Deadly Sinners
 2. 3 Inches of Blood – Destroy The Orcs
 3. Accept – Fast As A Shark
 4. Angel Witch – Angel Witch
 5. Anthrax – Metal Thrashing Mad
 6. Anvil – March of the Crabs
 7. Anvil – Tag Team
 8. Apostasy – Sulphur Injection
 9. Bishop of Hexen – A Serpentine Grave
 10. Bishop of Hexen – The Somber Grounds of Truth
 11. Black Sabbath – Children of the Grave
 12. Black Sabbath – Symptom of the Universe
 13. Black Sabbath – Never Say Die
 14. Brocas Helm – Cry of the Banshee
 15. Brocas Helm – Drink the Blood of the Priest
 16. Budgie – Breadfan
 17. Budgie – Zoom Club
 18. Candlemass – Witches
 19. Carcass – No Love Lost
 20. Cloven Hoof Nightstalker
 21. Children of Bodom – Angels Don’t Kill
 22. Coroner – Skeleton on your Shoulder
 23. Cradle of Filth – Her Ghost in the Fog
 24. Crimson Glory – Queen of the Masquerade
 25. Dark Fortress – Insomnia
 26. Dark Tranquility – Cathode Ray Sunshine
 27. Deathstars – Blitzkrieg
 28. Def Leppard – Rock of Ages
 29. Dethklok – Mermaider
 30. Diamond Head – Am I Evil?
 31. Dimmu Borgir – Progenies of the Great Apocalypse
 32. Dokken – Mr. Scary
 33. Dragonforce – Through the Fire and Flames
 34. Emperor – Thus Spake The Nightspirit
 35. Enslaved – Frost
 36. Enslaved – Loke
 37. Firehouse – Overnight Sensation
 38. Girlschool – Bomber
 39. Iced Earth – When the Night Falls
 40. Iced Earth – Pure Evil
 41. In Flames – Goliaths Disarm Their Davids
 42. Judas Priest – Battle Hymn
 43. Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
 44. Judas Priest – Leather Rebel
 45. Judas Priest – One Shot At Glory
 46. Judas Priest – Painkiller
 47. Kabbage Boy – Girlfriend
 48. KMFDM – Free Your Hate
 49. KMFDM – Rip The System
 50. King Diamond – Cremation
 51. King Diamond – Welcome Home
 52. Kiss – God of Thunder
 53. Lita Ford – Betrayal
 54. Marilyn Manson – Beautiful People
 55. Manowar – Die For Metal
 56. Manowar – The Dawn Of Battle
 57. Mastodon – Crack the Skye
 58. Mastodon – Oblivion Instrumental
 59. Megadeth – High Speed Dirt
 60. Megadeth – Tornado of Souls
 61. Metal Church – Metal Church
 62. Michael Schenker – Group Assault Attack
 63. Ministry – Stigmata
 64. Ministry – Thieves
 65. Mirrorthrone – So Frail
 66. Mötley Crüe – Dr. Feelgood
 67. Mötley Crüe – Kickstart My Heart
 68. Mötley Crüe – Live Wire
 69. Motörhead – Back at the Funny Farm
 70. Motörhead – In the Black
 71. Motörhead – Marching Off to War
 72. Motörhead – We Are the Road Crew
 73. Nitro – Machine Gun Eddie
 74. Omen – The Axeman
 75. Ostrogoth – Queen of Desire
 76. Overkill – World of Hurt
 77. Ozzy Osbourne – Believer
 78. Ozzy Osbourne – Mr. Crowley
 79. Ozzy Osbourne – Diary of a Madman
 80. Prong – Snap Your Fingers, Snap Your Neck
 81. Quiet Riot – The Wild and the Young
 82. Racer X – Technical Difficulties
 83. Racer X – Y.R.O.
 84. Ratt – Lay It Down
 85. Riot – Road Racing
 86. Riot – Narita
 87. Riot – Swords and Tequila
 88. Rob Zombie – Superbeast
 89. Rotting Christ – Ad Notics
 90. Running Wild – Riding the Storm
 91. Sanctuary – Battle Angels
 92. Savatage – Hall of the Mountain King
 93. Saxon – Wheels of Steel
 94. Scorpions – Blackout
 95. Scorpions – Holiday
 96. Skeletonwitch – Soul Thrashing Black Sorcery
 97. Skid Row – Youth Gone Wild
 98. Slayer – Metal Storm/Face The Slayer
 99. Slough Feg – Warriors Dawn
 100. Static-X – Love Dump
 101. Tenacious D – Master Exploder
 102. Tenacious D – The Metal
 103. Testament – For The Glory Of
 104. Testament – More Than Meets The Eye
 105. Tvangeste – Birth of the Hero
 106. UFO – Rock Bottom
 107. Whitesnake – Still of the Night
 108. Wrath of Killenstein – Ignisis Dance

Links: