Breed 77 – Breed 77

[b]Breed 77 – Breed 77[/b]

Ik overwoog ter gelegenheid van deze CD alvast m’n nagels gifgroen te lakken om in de stemming te komen, maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn.In plaats van de verwachte portie nu-metal, kreeg ik iets veel gevarieerders op mn bordje, dit viertal (intussen vijftal als ik het goed voorheb, de gelederen werden onlangs versterkt met gitarist Pedro Caparros) komt oorspronkelijk uit Gibraltar, maar woont tegenwoordig in Londen. Deze verhuizing heeft hun alleen maar voordelen opgeleverd, want in Londen werden ze al gauw uit de subcultuur gevist door Albert Productions, het label bekend als dat van AC/DC, waarop dit eerste album, ook Breed 77 getiteld, verscheen.

Maar uit dit album spreekt tevens nog duidelijk en krachtig hun roots, zo hoor je bijvoorbeeld een flamenco gitaar de revue passeren. Zanger Paul Isola krijgt schijnbaar moeiteloos zowel wat vlot nu-metal gebrabbel, als n melancholische ballad (zoals het laatste nummer van de CD, ‘The Hole’) of screams, Immortal waardig, uit z’n strot.

Het gitaar-, ritme- en percussiewerk is erg gevarieerd, en daarin spreekt vooral de etnische getinte, zuiderse en zelfs enigszins zwoele sfeer me aan, ik waan me bijna ter plekke op een Spaans strand met een cocktail in de hand, bij nacht weliswaar, want een vrolijk CD’tje is het toch niet echt geworden.

Maar bovenal, deze mannen zijn origineel, iets wat tegenwoordig echt niet meer de eenvoudigste zaak van de wereld is, en daarbij weten ze ook nog eens perfect hoe met hun instrumenten om te gaan.

Niet voor niets stonden ze al in het voorprogramma van Il Nino, Prong en Raging Speedhorn. En zo moet ook label Sony hebben gedacht dat vorige week interesse toonde voor Breed 77.

Hoewel ik echt geen nu-metal liefhebber ben, was ik met dit album toch aangenaam verrast door deze met momenten stoner aandoende mix van verschillende stijlen. Ik wens de heren alle geluk voor de toekomst, maar ik geloof dat die er sowieso vrij rooskleurig uitziet voor hen!

Tracklist:
1. Shadows
2. Rise
3. Switch
4. Breaking the Silence
5. Karma
6. Floods
7. Final Prayer
8. A Safe Place
9. Fly
10. Eyes that See
11. Know That You Know
12. The Hole

http://www.breed77.net