Breaking The Silent – Breaking The Silent

Breaking The Silent is een band afkomstig uit Alberta, Canada. Naar eigen zeggen past de band in hetzelfde straatje als Metallica, Slayer en Anthrax. De Canadezen hebben een titelloze EP met daarop een drietal songs uitgebracht om dit te kunnen bewijzen.


We trappen af met wat zoetgevooisde gitaargeluiden die doen vermoeden dat er twee gitaristen aan het werk zijn, terwijl een kijkje naar de bezetting ons leert dat het hier slechts om één individu gaat. Terwijl het nummer Thou Shall Rise zich verder ontwikkelt zit ik me af te vragen waar de thrash elementen zich gaan manifesteren. Beukende drums hoor ik niet, scheurende gitaren ook niet en enigszins agressief komen de Canadezen ook niet over. Nee, dit is meer ouderwetse heavy metal dan dat het de mij beloofde thrash is. Dat gevoel wordt niet alleen door de composities opgewekt, ook de zang van zangeres Mar K klinkt net iets te aardig. Misschien zijn de clichés over Canadezen toch waar? Dat ze eigenlijk te aardig zijn.

Oké, muzikaal is het niet wat ik van te voren verwachtte maar eerlijk is eerlijk, het klinkt wel lekker en een aantal jaren geleden had ik hier echt van gesmuld. Inmiddels is mijn muzikale smaak wat veranderd en kan ik niet meer zoveel met de melodieuze klanken die Breaking The Silent mij voorschotelt. Slecht is het niet, maar het is vlees nog vis. Het meest unieke aan het geluid van deze band is dat ze gebruik maken van een zangeres, maar ook daar zijn inmiddels genoeg andere voorbeelden van te noemen, waarbij Halestorm me bijvoorbeeld zo maar te binnen schiet.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Thou Shall Rise
  2. Cry of Fear
  3. Sacrifice Of Mind

Line-up:

  • Mar K – Zang
  • Andy Martin – Gitaar
  • Dale Myroniuk – Basgitaar
  • Shane Oranchuk – Drums

Links: