Braces – Ugly World

Ik heb nooit een beugel hoeven dragen en van de tandarts ben ik zoals velen ook geen groot fan. Dat laat mij niet onverlet de nieuwe Nederlandse band Braces eens aan de tand te voelen. Ik heb oprecht geen idee wat ik moet verwachten en wie of wat deze band allemaal qua historie met zich meebrengt. Gelukkig zijn er de sociale mediakanalen voor de eerste indrukken. 700+ Volgers op Instagram zie ik. Dat stelt mij al een beetje tevreden, gevoelig als ik ben voor de beginnende jongehondenbands! Verder kan ik weinig informatie vinden en het intropraatje over Ugly World stokt dan ook bij deze.

Geen gek intro, filmquotes of ander gezwets maar gewoon keihard direct beuken. Op Ugly World zetten de vier jonge Tilburgers direct de duidelijke deathcoretoon. Het geluid is zwaar en lomp en doet direct denken aan bands als Lorna Shorne en Boundaries. Dat is in één nummer toch knap voor elkaar gebokst als beginnende band. De eerste seconden van Null zijn een breakdown en deze is nog harder dan de breakdown van Ugly World. Wat opvalt is dat er tijdens dit tweede nummer heel kort een soort oud Slipknot geluid waar te nemen is. De aanloop naar de afsluitende breakdown is erg overdadig. Ik krijg continu het gevoel dat ik naar een ander nummer ga luisteren wat afbreuk doet aan de kracht van de breakdown.

Oblivion is slechts anderhalve minuut lang wat over het algemeen erg kort is voor een deathcorenummer. Toch is het gelukt om er een toffe beuktrack van te maken. Ondanks de kort speeltijd voelt het aan als een volledig nummer en niet als tussendoortje. Op 28 blijft Braces het zware recept herhalen. Echter ook hier schakelt de band onnnatuurlijk over naar een ander geluid wat doet denken aan Slipknot om uiteindelijk toch weer terug te schakelen naar het eigen deathcoregeluid. De zanger van Torn From Oblivion komt te hulp op afsluiter Cycle Of Hatred. Het is niet dat er hierdoor een ander geluid te horen is, toch zorgt het voor een fijne afwisseling.

Als een echte semi-waaghals ben ik uit mijn hardcorebubbel in de deathcorebubble gestapt. Kleine stapjes zijn uiteraard ook verandering. Er zijn genoeg leuke afwisselende elementen in de muziek verwerkt en elk nummer zal live ongetwijfeld een moshpit veroorzaken. Omdat ik simpelweg niet voldoende thuis ben in de deathcorescene weet ik niet of dit een release is die echt boven het maaiveld uitsteekt. Ik kan wel neutrale deathcoreluisteraar zeggen het een kwalitief uitstekende EP is geworden waar je als beginnende band echt wel een schouderklopje voor mag krijgen.

Label:

Eigen Beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Ugly World
  2. Null
  3. Wherever You May Roam
  4. Oblivion
  5. 28
  6. Cycle Of Hatred

Line-up:

  • Tom Schoone- Zang
  • Bas van Kampen – Gitaar
  • Jeffrey Rolink – Drums
  • Rutger Peeters – Basgitaar

Links: