Botgörelsen – Att Kuva Det Upproriska Köttet

Att Kuva det Upproriska Köttet is nieuw werk van het Zweedse blackmetalgezelschap Botgörelsen. Deze plaat kwam al uit in eigen beheer, ergens in 2021. Het Britse Onism Productions zag er echter wel graten in om dit hebbeding opnieuw uit te brengen, zowel op CD als op cassette. Wees er echter als de kippen bij, want deze laatste versie is gelimiteerd. De ijskoude Zweedse black metal heeft zijn fundamenten in de eigen regio, nochtans bemerk ik ook wat elementen die we terughoren in een band als bijvoorbeeld Over The Voids… En dan ben je natuurlijk in Polen beland.


Själafiende kronkelt als een giftige damp door het ochtendgloren. Niet te snel, maar eerder beredeneerd, levert dit Botgörelsen zijn geur af. De vocalen zijn dan weer brutaal en agressief, dan weer eerder verhalend en declarerend. Iets wat we ook kennen van Vicotnik (Dødheimsgard, Dold Vorde Ens Navn). Bijzonder intrigerend basgebeuren ook. Wel staat dit instrument, zoals zo vaak, net wat te dof afgesteld. Nochtans zijn de lijnen die gepresenteerd worden degelijk, sturend en bij momenten licht afwijkend. Volgens de promoboer is de black metal van deze Zweden geïnspireerd door onder andere Armagedda, Leviathan en Shining. En dat lijkt wel een correcte vergelijking te zijn. Hier en daar sijpelt er ook wat oude Gorgoroth door. Klagen För Uteblivina Skördar start met een rauwe blastpartij, maar vervolgens valt het even stil. Nochtans is de dubbele bas ook van de partij om het geheel weer één of andere richting uit te sturen. Heerlijke, ijzige, priemende en stekende leadlijn. Iets wat je ook terug hoort in Bönhörelse of het afsluitende Skänklåt Till Solen. Er kan evenwel nog geschreven worden dat de productie eerder typisch te noemen is: alle instrumenten liggen netjes in balans en er lijkt nergens op de productionele stofzuigerknop te zijn gedrukt.

Een goede zet van de Britten van Onism Productions om dit werk, dit Att Kuva det Upproriska Köttet, op een fysieke drager uit te brengen. De rauwe, ijskoude black metal van Botgörelsen verdient het immers om ver uitgedragen te worden en elk format is hiertoe een hulpmiddel.

Score:

80/100

Label:

Onism Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Själafiende
  2. De Fallfärgidas Vallfärd
  3. Klagen För Uteblivina Skördar
  4. Bönhörelse
  5. Skänklåt Till Solen

Line-up:

  • Onbekend

Links: