Botanist & Oskoreien – EP3: Green Metal/Deterministic Chaos

Een interessante split, deze samenwerking tussen Botanist en Oskoreien. Sowieso is het erg interessant om te beluisteren waar Botanist nu weer mee op de proppen komt, gezien de onconventionaliteit waarmee de band te werk gaat.  Oskoreien is een band waar ik niet bekend mee was, maar aangezien vorig jaar, naast deze split, ook nog een album verscheen, kunnen we concluderen dat dit soloproject in ieder geval behoorlijk productief geweest is.

Van Botanist krijgen we weer precies wat we mogen verwachten: Koude, intens kille black metal, met een vreemd voorkomend gevoel van organisch ingeluid comfort. Oorzaak van deze haast unieke atmosfeer is het gulle gebruik van de dulcimer. Dat moet ook wel, want Botanist heeft de gitaar als instrument volledig vervangen door de dulcimer, hoewel je dat zonder deze informatie lang niet altijd zou merken. De sfeer maakt een lichte omwenteling ten opzichte van vorig werk, met post-metal die nog steviger wortelt in deze “green metal”. Hoewel Botanist een merkwaardig eigen geluid heeft, is er toch een lijn te trekken langs een spectrum dat als uiteinden Cult of Luna en Burzum heeft. Een bijzonder spectrum voor een bijzonder geluid dus, dat op een ander niveau in elkaar klikt door het feit dat de drumpartijen oorspronkelijk voor een ander project bedoeld waren.

Oskoreien gooit het over een beduidend andere boeg, met een tergend trage en slepende insteek, gecombineerd met een verpletterend geluid. Erg black metal doet het allemaal niet aan, maar er is wederom een duidelijke invloed van Burzum in de vocalen. Daarnaast is er een miserabele atmosfeer die meer door de iele, hoge gitaarlijnen wordt neergezet, dan door de logge ritmesectie die er achteraan sjokt. Al met al loop ik niet erg warm voor Oskoreien, maar voor diehard post-metalfans is dit wellicht nog iets beter te pruimen.

Het moge duidelijk zijn dat deze EP een duistere keerzijde heeft, met alleen Botanist die interessant materiaal levert. Voor de Placebo-cover van Oskoreien hoef je het ook niet te doen, want het origineel is toch een stuk beter. Redelijk ongeïnspireerd ook: dit geluid heb je al tien keer eerder gehoord.

Botanist splitLabel:

Avantgarde Music, 2016

Tracklisting:

 1. Botanist – Amorphophallus Titanum
 2. Botanist – Clathrus Columnatus
 3. Botanist – Varkoor
 4. Botanist -Saprophyte
 5. Botanist -Dracula Vampira
 6. Oskoreien – Deterministic Chaos
 7. Oskoreien – Without You, I’m Nothing (Placebo Cover)

Oskoreien splitLine-up Botanist:

 • Otrebor – Drums, Dulcimer, Vocalen
 • Balan – Bas
 • D. Neal – Dulcimer
 • A. Lindo – Harmonium, Vocalen
 • R. Chiang – Dulcimer

Line-up Oskoreien:

 • Jay Valena – Alle instrumenten, Vocalen

Links: