Botanist – Doom in Bloom

Botanist – Doom in Bloom
Total Rust Music, 2012

Dezer dagen moet je opvallen om opgepikt te worden. Dat is al langer zo, maar “dezer dagen” gebruiken in een review maakt het allemaal wat actueler. Los daarvan – of net niet – valt Botanist wel op. Omwille van zijn hoge wtf-gehalte nam ik het al tot mij, met onduidelijke resultaten. Nu komt de band opnieuw uit op het Israëlische label Total Rust. Een dubbelaar is het geworden, waarbij de tweede disc een hoop “covers” bevat van kennissen en vrienden, wellicht ook vreemden, die een eerbetoon brengen door de eerste schijf vol te jammen op eigen wijze. Denk ik. Ja toch?

Botanist dus. Op een van de velletjes gescheurd papier bij de promo staat vermeld “experimental doom”. Zover was ik zelf ook al, maar mijn gevoel zat voor een stuk vast bij post-rockende blackies die hip uit de hoek willen komen. Dezer dagen scoort zoiets namelijk wel. Bij deze plaat/band maakt dat geen sikkepit uit. De “aggro-akoestische” muziek combineert slomo-doom met grimmige sneren uit de blackwereld netjes met post-rockende dreun-en-deining, waarbij je een hoop trip ontwaren kunt, plantaardige weliswaar, uiteraard, inderdaad. Wanneer je het tekstboekje erbij neemt maak je pas echt kans om er volledig in te blijven. Onheilspellende planten (zoals de Rhododendoom) bezweren je, maken je onderdanig, dwingen je tot fertilisatie, laten het Latijn in je openbloeien. Fascinatie alom.

Dit plaatje verveelt geen seconde wanneer de zon ondergaat, wanneer de rook door de kamer golft, wanneer je niet weet of het nu heel erg laat of vroeg is. Los van de hoeveelheid alkaloïde stoffen in de muziek en/of omgeving wil ik deze band best wel beter leren kennen. Ene Bastiaan De Vries – die ook het logo ontwierp – werkte mee aan deze plaat, wie hem kent, stuur mij even zijn aardse coördinaten door en dat maken we hier een vervolg aan. Bij voorbaat dank.

Tracklisting:
 The Botanist

Cd 1:

 1. Quoth Azalea, the Demon (Rhododendoom II)
 2. Deathcap
 3. Ganoderma Lucidum
 4. Vriesea
 5. Ocimum Sanctum
 6. Amanita Virosa
 7. Panax

Cd 2:

 1. The Ejaculate on the Petals of the Femme Orchid, Part 1
 2. The War of All Against All
 3. Cordyceps
 4. Total Entarchy
 5. Nymphaea Carulea
 6. It Lives Again
 7. The Ejaculate on the Petals of the Femme Orchid, Part 2

Line-up:

 • The Botanist

Links: