Born From Chaos – Legacy

Kijk, dat maakt het reviewen van muziek nou zo leuk. Ineens ligt er een fysiek exemplaar op onze redactie van een melodieuze metalband uit Nederland. Tot voor kort had ik nog nooit van de naam Born From Chaos gehoord, maar dat kan ook kloppen aangezien Legacy het eerste officiële werk bevat. Op deze EP krijgen we vier nummers van de zeskoppige band uit Hilversum te horen die bovendien zijn voorzien van een mixing en mastering die is gedaan door Mendel bij de Leij (ex-Aborted).

Op dat gebied zijn dus geen concessies gedaan en eerlijk is eerlijk: het resultaat mag er zeker zijn voor een debuut. Naast die goede geluidsmix valt ook het puike gitaarwerk in positieve zin op. Born From Chaos maakt met Kelly en Evert gebruik van twee vocalisten. Het mannelijk aandeel zorgt voor de ruige inslag terwijl het vrouwelijk aandeel dat gehalte wat indamt met sfeervolle, melodische zang. De één-tweetjes volgen elkaar in de meeste gevallen snel op wat niet op alle momenten even sterk uitpakt. In de sterke fases klinkt de wisselwerking tussen beide hetzelfde als het duo van Lacuna Coil, wat zeker een compliment is. De nadruk ligt tijdens single The Smell Of Blood en A Garden Of Bones meer op melodieuze metal die is voorzien van regelmatige tempowisselingen. Alle vier de nummers bezitten een logische opbouw en voldoende afwisseling, maar vooral tijdens de eerste twee hardere tracks zwakt de dromerige zang de prestatie van de grunts wat af. Wanneer het tempo tijdens Writer en The Nameless iets lager ligt ontstaat er een sterker geheel en tegelijkertijd zet het gezelschap meer in op een ongedwongen songstructuur met stevige drumpartijen, fraaie gitaarleads en zelfs wat soleerwerk.

Het maakt dat The Legacy een leuk debuut is van eigen bodem. De vier nummers verschillen wat van elkaar en logischerwijs is Born From Chaos nog wat zoekende in zijn eigen stijl. Afgaande op de persoonlijke krachten die hoorbaar zijn op deze EP is mijn mening al snel geformuleerd: het zestal komt het best uit de verf tijdens Writer en The Nameless. Twee van de zes leden zijn bezig met een opleiding bij Metal Factory, de ‘metalschool’ in Eindhoven, en Born From Chaos is hier na bands als Inferum en Doodswens eveneens een mooi resultaat van.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. The Smell Of Blood
  2. A Garden Of Broken Bones
  3. Writer
  4. The Nameless

Line-up:

  • Evert – Vocalen
  • Kelly – Vocalen
  • Merel – Gitaar
  • Siemen – Gitaar
  • Daphne – Basgitaar

Links: