Borknager – The Olden Domain (heruitgave)

Borknagar – The Olden Domain (heruitgave)
Punishment 18 Records, 2015

Borknagar is al twintig jaar en negen albums één van de pareltjes in de wereld van de Noorse zwartgeblakerde folkmetal. Het Italiaanse Punishment 18 Records heeft nu het tweede album, The Olden Domain uit 1997, opnieuw uitgegeven. ‘Waarom?’ vraagt u? ‘Waarom niet!’ zeg ik u. Er hoeft toch niet altijd een reden voor iets in het leven te zijn? Zelfs niet als er geen enkele aanleiding voor een heruitgave is en we verder niet worden verblijd met een geremasterde of uitgebreide versie van het origineel. What you got in 1997 is what you get in 2015, zeg maar.

Is dat erg? Nee, want het is nooit erg om goede albums weer eens onder de aandacht te krijgen en dat geldt zeker voor deze klassieker. Het is het eerste album waarop in het Engels wordt gezongen en gegrunt (laat u niets wijsmaken met de songtitel Om Hundrede Aar er Alting Glem daar dit een instrumentaal stuk is). De vikingmetal van de debuutplaat is aan de kant gezet en hier en daar zijn de eerste vonkjes hoorbaar van de progressieve invloeden die in de verdere carrière van de band aan invloed zullen winnen. Al met al is The Olden Domain een topplaat, nog steeds. Nergens klinkt het gebodene gedateerd of achterhaald: als dit een eerste uitgave zou zijn zou het simpelweg een hoge score opleveren.

Houdt u van een Enslaved, een Vintersorg, een Arcturus en – vooruit – een Dimmu Borgir? En heeft u per ongeluk nog niets van Borknagar in huis? Dan is The Olden Domain een prima startpunt. Wat de platenmaatschappij betreft, een leuk triviaal feitje: de naam is afkomstig van de twee favoriete Megadeth-songs van de oprichters: Holy Wars (The Punishment Due) en… juist, Hangar 18.

Tracklisting:
Borknagar - The Olden Domain 200x200

 1. The Eye of Oden
 2. The Winterway
 3. Om Hundrede Aar er Alting Glem
 4. A Tale of Pagan Tongue
 5. To Mount and Rove
 6. Grimland Domain
 7. Ascension of Our Fathers
 8. The Dawn of the End

Line-up:

 • Fiery G. Maelstrom – Vocalen
 • Øystein G. Brun – Gitaar
 • Ivar Bjørnson – Keyboards
 • Kai K. Lie – Bas
 • Grim – Drums

Links: