Borknagar – Empiricism

Borknagar – EmpiricismDeze plaat is weliswaar al enkele maanden uit, toch verdient ‘Empiricism’ alsnog een recensie. Het is voorlopig immers een van de weinige albums die mij dit jaar wisten te bekoren.


Zoals het onderhand een beetje traditie is bij Borknagar hebben er wederom enkele line-up wijzigingen plaatsgevonden. I.C.S Vortex, die voorheen zong en de bas hanteerde, maakte een hele tijd geleden al de overstap naar Dimmu Borgir en is dus nu vervangen door zanger Vintersorg en bassist Tyr. Wie deze twee heren kent weet dat ze beiden niet onverdienstelijke muzikanten zijn. Voor wie deze namen als Zuid-Mongools in oren klinken, vertel ik er even bij dat Vintersorg ook achter de microfoon staat bij zijn soloband Vintersorg en bij Otyg en dat Tyr in het verleden de live-bassist van Emperor was (wie ‘Emperial Live Ceremony’ heeft gezien weet dat die gast een aardig stukje kan bassen).


Terug naar ‘Empiricism’. Vintersorg is weliswaar een ander soort zanger dan Vortex, maar hij heeft zijn stijl toch mooi in de muziek weten passen zonder zijn eigenheid te verliezen. Verder wisselt hij net als Vortex genadeloze blackscreams af met fiere vikingzang.Muzikaal is dit album een typisch Borknagar album in die zin dat agressieve passages en rustige sfeermomenten ook op dit ‘Empiricism’ weer mooi in ballans staan. In vergelijking met hun vorige plaat klinkt deze wel iets melodieuzer naar mij idee, maar wees gerust, de gasten van Borknagar zijn geen softies geworden. De CD opent trouwens meteen met een heftige blastbeat in het nummer ‘The Genuine Pulse’ (mijn persoonlijke favoriet). Andere aanraders zijn wat mij betreft ‘Soul Sphere’ en ‘The Stellar Dome’, wat beide geniale en sfeervolle viking/black-nummers zijn.

Rest mij enkel nog te vermelden dat de sound voor het eerst écht goed is. Op ‘The Archaic Course’ klonken de gitaren iets te clean, op Quintessence waren ze te veel vervormd, maar op ‘Empiricism’ klinken ze magistraal. Let trouwens ook eens op de prachtige hammond-passages in de verschillende nummers.

Conclusie: Alhoewel dit album mij in mindere mate overdondert dan ‘The Olden Domain’ destijds is dit toch een van de betere albums van dit Noorse sextet en steekt het m.i. met kop en schouders uit boven de vele andere releases in dit genre.http://www.borknagar.com