Borealis – Purgatory

Borealis – Purgatory

AFM, 2015

Collega Ralph had weinig woorden voor het vorige album uit 2011 van de Canadezen van Borealis. Fall From Grace kreeg terecht 80 punten. Ook vier jaar later is die plaat nog steeds meer dan genietbaar. Grote vreugde dan ook toen bekend werd dat vier jaar na dato er eindelijk een opvolger zou komen. Het derde album heeft Purgatory meegekregen als naam.

De band pakt de draad op waar deze die, in de studio althans, vier jaar geleden heeft laten liggen. Nog steeds zijn de invloeden van Evergrey, Symphony X en in mindere mate Kamelot niet van de lucht. Het uitbundige van Fall From Grace heeft plaatsgemaakt voor meer uitgebalanceerde nummers. Enerzijds is dat jammer, het tempo is overwegend midtempo met een sporadische versnelling, anderzijds is Purgatory beter in balans en zijn de songs beter uitgewerkt.

Purgatory opent met een dreigend intro. We horen het gehuil van een pasgeboren kind en ziekenhuisgeluiden die eindigen in een langer aanhoudende piep en Past The Veil schiet uit de startblokken. Krachtig, met veel gevoel voor melodie en dramatiek. Niet alleen is de zang van Marinelli wederom sterkhouder op dit derde album, ook zijn gitaarspel is om van te smullen. Geen nodeloos geshred, maar melodieus waar het moet en excellerend waar het moet. De ritmesectie geeft het geheel een stevige punch en de keyboards zijn gelukkig gedoseerd. De vergelijking met Evergrey is al gemaakt, maar ik vind de band op Purgatory meer naar het steviger Redemption neigen.

Zijn er dan geen minpunten? Toch wel. De twaalf nummers die allen zo rond de vier minuten klokken zijn weliswaar degelijk, maar echte uitspringers naar boven zijn er niet. En hoe krachtig het stemgeluid van Marinelli ook is, iets meer variatie in zijn zanglijnen kan deugd doen. Het zijn slechts subtiliteiten. Wat inhoudt dat deze band tot (nog) meer in staat is. Op naar album nummer vier. Ik heb er zin in.

Tracklisting:

borealis

 1. Past the Veil
 2. From the Ashes
 3. The Chosen One
 4. Destiny
 5. Darkest Sin
 6. My Peace
 7. Place of Darkness
 8. Welcome to Eternity
 9. Sacrifice
 10. Rest My Child
 11. Purgatory
 12. Revelation

Line-up:

 • Matt Marinelli – zang, gitaar
 • Sean Werlick – keyboards
 • Jamie Smith – bas
 • Sean Dowell – drums

Links: