Bonfire – Roots

Hans Ziller, oprichter en enig nog origineel lid van het Duitse Bonfire bracht vorig jaar het album Fistful Of Fire uit. Wegens welbekende omstandigheden heeft de band het album nagenoeg niet kunnen promoten. Sterker nog, sinds het album uitgebracht werd, heeft de band nog geen enkel nummer kunnen spelen voor een live publiek. Omdat de band nu tijd genoeg heeft, werd besloten om een semi-nieuw album op te nemen.

Roots is een bijna unplugged dubbelalbum met daarop oude nummers opnieuw opgenomen, maar ook covers van andere bands. Akoestische gitaar en drums hebben de overhand dus op dit album, dat maar liefst 24 nummers bevat en een totale speelduur heeft van één uur en drie kwartier. Een lange zit dus.

De grote hoeveelheid aan muziek hoeft niet zo’n probleem te zijn als het geheel maar lekker weg luistert. Drie maal raden waar het aan schort op Roots. De nummers worden technisch gezien prima gespeeld. De band heeft simpelweg te veel ervaring om echt slecht te zijn. Het probleem is dat de energie uit alle nummers is verdwenen en de muziek dus bijna twee uur gewoon door kabbelt zonder enig moment spannend te worden. Een akoestische gitaar klinkt nu simpelweg minder energiek dan een elektrische. Uiteraard zijn er andere manieren om die energie over te brengen. Helaas weet Bonfire die manieren niet te vinden op Roots.

Op het einde van de plaat vinden we nog een vijftal nieuwe nummers. Helaas kunnen die dit album niet meer redden, ook al bevatten de nummers Piece Of My Heart en Wolfmen stuk voor stuk meer energie dan te vinden is op de hele rest van het album. Dit album komt wat mij betreft onder het kopje “dingen die we kunnen vergeten tijdens de pandemie”. We doen bij Zware Metalen niet aan cijfers voor compilatie- of livealbums en dat is in het geval van Roots maar goed ook.

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

CD1:

 1. Starin’ Eyes
 2. American Nights
 3. Let Me Be Your Water
 4. The Price Of Loving You
 5. Comin´ Home
 6. Ready 4 Reaction
 7. Give It A Try
 8. Sleeping All Alone
 9. Who´s Foolin´ Who
 10. Why Is It Never Enough

CD2:

 1. Fantasy
 2. When An Old Man Cries
 3. Love Don´t Lie
 4. Lonely Nights
 5. Under Blue Skies
 6. You Make Me Feel
 7. No More
 8. The Devil Made Me Do It
 9. Without You
 10. Your Love Is Heaven To Me
 11. Piece Of My Heart
 12. Youngbloods
 13. Our Hearts Don´t Feel The Same
 14. Wolfmen

Line-up:

 • Alexx Stahl – Zang
 • Hans Ziller – Gitaar
 • Frank Pané – Gitaar
 • Ronnie Parkes – Basgitaar
 • André Hilgers – Drums

Links: