Bones – Vomit

Een schattige cover kwam overwaaien uit Chicago. Schedels in retrokleuren, dus u weet dat het iets met death metal te maken heeft. Veel weet ik niet van Chicago. Het enige wat ik daarover weet is het bestaan van de Chicago Bulls. Daar komt nu de Chicago Bones bij. Met Vomit. Klinkt niet als iets wat al te smakelijk is. De death/crust van dit gezelschap is net zo vreugdevol en primitief als je zou verwachten. Bones is een band zonder poespas.

Zelfs een nummer zoals Noose, dat vier minuten duurt, kan Bones nog van een spanningsboog voorzien. Natuurlijk klinkt het allemaal als een kapot gecomprimeerde demotape, maar daar zit charme in. De timing is niet al te best. De energie daarentegen en vooral het ongebreidelde energieke gedrum houdt het tempo erin. Met een knipoog naar het zompige moeras springt de band van de hak op de tak. Liefst met over-the-top gitaarwerk op Tower of Skulls. Er zit best wat kwaliteit in de pot, dat kan veel slechter. Het intermezzo Retch haalt het tempo eruit. Een doodzonde voor zulke voorwaarts katapulerende muziek. Vomit haalt het tempo omlaag, groovend alsof het Pantera is. Het spel is geanimeerd, en juist dat maakt het leuk. Bonusstrack She’s the Woman als cover van Van Halen vind ik geslaagd. Echt hoor. Haha, het is pizza met spruitjes, maar het werkt! De mix is er ook spontaan van opgeknapt. Een heel album vol met dit soort tracks was ook leuk geweest. Leuker misschien wel. Nu wil ik verdorie meer!

Eigenlijk voel ik me na Vomit vooral getrakteerd met het laatste bonusnummer She’s the Woman. Deze mannen willen ongecompliceerde grooves van death metal combineren met crust. Dat is een goede zaak. Maar diep, diep van binnen hoor je een ander verlangen. Het verlangen om iets als een stoner/doomband te zijn. De afstelling van de gitaren, het drumwerk, de morrende grunts, ze willen allemaal zo graag een ander genre spelen. In deze tijden waarin het geboortegeslacht slechts de waarde heeft van de blik van een arts  zou Bones zijn kansen moeten pakken. Ik hou van crust, ik hou van death metal. Maar toch… Namens Zware Metalen heeft Bones mijn zegen om zijn eigen metalgender te herontdekken.

Score:

70/100

Label:

Disorder Recordings, 2022

Tracklisting:

  1. Beware of Ghouls
  2. Death Sentence
  3. Noose
  4. Tower of Skulls
  5. Brazen Bull
  6. Retch
  7. Vomit
  8. Bloodlust
  9. She’s the Woman

Line-up:

  • ?

Links: