Bonded – Rest In Violence

Tijd voor thrash! Een genre dat ik zeer kan waarderen, maar waar ik toch te weinig aandacht aan spendeer. Dit (metal)jaar wil ik daar verandering in brengen. Wat is er dan beter dan om het nieuwe jaar te starten met een nieuwe thrashmetalband? Het Duitse Bonded debuteert met het album Rest In Violence.

Een nieuwe thrashmetalband, zeg je? Jazeker! Bonded is namelijk in januari 2018 opgericht en dus nog piepjong. Nou… Niet helemaal. De band is namelijk opgericht door ex-Sodom-leden Markus (Makka) Freiwald en Bernemann Kost. De rest van de formatie is aangevuld met Ingo Bajonczak (Assassin), Chris Tsitsis (ex-Suicide Angels) en bassist Marc Hauschild. Dit album markeert het debuut in de metalwereld en met zo’n invloedrijke line-up moet dit wel een knaller worden, toch?

Het begint gelijk zonder enig intro of poespas: direct knallen alle instrumenten vanaf de eerste noot samen en speelt Markus een heerlijk ‘galopperende’ drumpartij. De zangstijl van Ingo klinkt als een rauwe mix tussen Pantera en Testament en complimenteert de instrumentatie op een briljante manier. Ook het soleerwerk is heerlijk kenmerkend, maar ramt als een gek. Yes, yes, yes! Ga zo door, alsjeblieft!

Verder in het album wordt duidelijk waar de band voor staat: gewoon thrash metal, zoals het bedoeld is. Geen verrassingen, geen rare fratsen, maar klassieke thrash in een modern jasje. Daarnaast bevat de plaat een zeer goed gebalanceerde tracklisting door middel van een goede afwisseling tussen de snellere en wat ‘langzamere’ nummers. De succespunten lijken dan ook eindeloos, maar laat ik een poging wagen om deze te omschrijven.

De ‘snelle jongens’ zijn te vinden in tracks als Suit Murderer, de titeltrack, The Rattle & The Snake, Galaxy M87 en Arrival. Dit zijn de echte nekbrekers (headbanging for life, zeg maar) en volop energie en toffe riffs. Mijn favoriet uit deze tracks is een gedeelde plaats tussen Suit Murderer en Arrival. Een wat ‘langzamer’ nummer is No Cure For Life, maar verwacht geen ballad of een track waarbij je stil kan zitten. Nee, verre van! De lompe drums en meeslepende gitaren laten deze metaalhoofd meetikken op de knieën en doen het hoofd flink schudden. Nog een favoriet!

De track die bij uitstek mijn aandacht grijpt, is misschien de meest ‘commercieel toegankelijke’ track: Je Suis Charlie. Met commercieel toegankelijk bedoel ik dat het een makkelijk nummer is om in te komen. Het is namelijk ontzettend pakkend, het ‘groove’ gehalte ramt dwars door het plafond en het heeft een verdomd lekker refrein. Het concept van dit nummer spreekt een duidelijke boodschap over de vrijheid van meningsuiting en de afkeer van alle religieuze onderdrukking uit.

Holy sh*t, wat een debuut! Het album Rest In Violence heb ik inmiddels een goede twintig keer gedraaid en nog ben ik het niet zat. Moderne doch klassieke thrash metal van de allerhoogste kwaliteit, met een extreem goede productie en zoveel toffe momenten dat ik hier een heel epistel over kan schrijven. Bonded doet het dus niet even rustig aan om zo te peilen hoe de muziek aanslaat op de markt. Nee, dit is een missie om de wereld te veroveren met een storm van epische thrash en op dit tempo gaat het ongetwijfeld lukken ook! Wat zou ik deze heren graag live willen zien, zeg. Voor de lezers: luisteren dit album! Ik garandeer je dat je niet stil kan zitten.

Score:

90/100

Label:

Century Media Records, 2020

Tracklisting:

 1. Godgiven
 2. Suit Murderer
 3. Rest In Violence
 4. Je Suis Charlie
 5. The Rattle & The Snake
 6. No Cure For Life
 7. Where Silence Reverberates
 8. Galaxy M87
 9. Arrival
 10. The Outer Rim

Line-up:

 • Ingo Bajonczak – Zang
 • Chris Tsitsis – Gitaar
 • Bernemann Kost – Gitaar
 • Marc Hauschild – Basgitaar
 • Markus (Makka) Freiwald – Drums

Links: