Bokassa – Molotov Rocktail

De stonerpunkers van Bokassa brengen Molotov Rocktail uit. Een album dat al even heeft liggen weken, want toen ik de heren een tijdje terug sprak was het al af. Nu is dus blijkbaar het moment om opnieuw de troon van de stonerpunk veilig te stellen.

De drie heren zitten tegenwoordig bij Napalm Records. Zodra het eerste liedje start klinkt er dan ook een vrij commercieel punky geluid met een irritant poprefrein dat in je oren blijft hangen. Maar stop! Hiermee is de kous zeker niet af. Bokassa laat op Molotov Rocktail ook een compromisloos hard staartje zien. Low (And Behold) is bijvoorbeeld bijna misdadig harde stoner. Sowieso zie je bij Bokassa niet echt een knieval voor de makkelijke keuzes. Het is vooral oprechtheid en een eerlijke manier van musiceren. De catchy refreinen klinken niet gemaakt, waardoor het sympathiek blijft. Zelfs op So Long Idiots! blijft de band zichzelf en rockt de band door. De rauwe vocalen mogen dan centraal in de mix klinken, het maakt de muziek niet per se toegankelijk. De refreintjes mag het publiek nog wel eens meezingen, maar dat is iets anders dan softe rommel op de markt brengen. Bokassa rockt!

De albumcover is vet, maar wel een te overdreven voorstelling van zaken. Met zo’n cover verwacht ik “over-the-top power metal”. De stonerpunk van Bokassa is wel vrij normaal, en dat kan dus een verkeerde verwachting scheppen. Molotov Rocktail is de titelsong die iedereen de middelvinger geeft: “Fuck em all”. De brug met Amerikaanse vrouwenzang geeft nog een extra zetje voor de stompende riff in het refrein. Godless is een misser, hoewel ‘misser’ wel heel kritisch is, met wat ongemakkelijk klinkende teksten. Ook Burn It All (P.T.S.D.E.A.D) biedt meer van hetzelfde. Hier worden de achtergrondvocalen teveel een trucje. Het wordt gelukkig afgewisseld met solo’s en ronkende stoner. De afsluiter Immortal Space Pirate 3: Too Old For This Sith duurt te lang zonder echt ergens uit te komen.

Molotov Rocktail is een goede plaat van Bokassa. Dit album is weer een stapje vooruit ten opzichte van Crimson Riders. Stonerpunk mag dan een vrij eigenzinnig genre zijn, Bokassa zoekt zowel de grenzen van stoner als punk op. Dit resulteert in weinig compromissen waarbij een mooi evenwicht is gevonden tussen catchy en hard.  Het is niets nieuws onder de zon, maar gewoon drie gasten die willen rocken. De vraag is alleen of u even mee wil oho-en en headbangen. Wedden dat u dat wil?

Score:

82/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Freelude
 2. So Long Idiots!
 3. Pitchforks’R’Us
 4. Hereticules
 5. Low (And Behold)
 6. Godless
 7. Molotov Rocktail
 8. Burn It All (P.T.S.D.E.A.D)
 9. Careless (In The Age Of Altruism)
 10. Code Red
 11. Immortal Space Pirate 3: Too Old For This Sith

Line-up:

 • Jørn Kaarstad – Vocalen, gitaar
 • Bård Linga – Basgitaar, vocalen
 • Olav Dowkes – Drums, vocalen

Links: