Bokassa – Crimson Riders

Stonerpunk band Bokassa uit Trondheim in Noorwegen. Stonerpunk, dat genre bestond nog niet echt. De heren noemen zich dan ook de koningen van dit zelfbedachte genre. Muzikaal is het een soort kruising tussen Turbonegro en Nickelback met een hoop stonerinvloeden. Een lightversie van Kvelertak. Ze spelen in het voorprogramma van Metallica.

Crimson Riders is de opvolger van het debuut Divide & Conquer uit 2017. Zoals al gezegd dus de koningen van de stonerpunk. Die titel komt niet uit de lucht vallen. Bokassa was namelijk de extravagante, hebzuchtige dictator van de Centraal Afrikaanse Republiek. Voor zijn hobby at hij, volgens de aantijgingen, kinderen en politieke tegenstanders. Hij werd er nooit voor veroordeeld. Wel voor moord, dat dan weer wel. Geen lieverdje die Bokassa en dat is deze band ook niet.

Een stonerriff neemt de opening voor zijn rekening. De rock ‘n roll-kraan wordt vervolgens open gedraaid met Charmed & Extremely Treacherous. Drie minuten catchy riffs en rocken met je hoofd. De vocalen zijn punky maar melodieus. Vultures komt met Saxofoonadditie. Single Mouthbreakers Inc. dan. Het inleidende ‘Goddamn’ weet in eerste instantie goed op te bouwen met het eerste couplet. Helaas vervalt het ohoh-refrein in een wat gezapig vraag-antwoord gezang. Het volgende couplet is min of meer a-capella waarna het refreintje weer terugkomt. Juist in de coupletten klinkt kracht door, maar die duren wat kort.

Crimson Riders als een akkoordengewijze Nothing Else Matters-variatie. Het bouwt op naar een solo en een up-tempo couplet. Ha, ineens een rustig stuk dat gelijk het outro is. Grindcore gone stoner, zeg maar. Captain Cold One is het plakkertje van het album. Hier ook weer de nadruk op de samenzang in de refreinen met een hoog meezinggehalte. Enige epiek komt naar voren op Immortal Space Pirate 2. Na het intro met een cello volgt een heerlijke openingsriff die wordt beantwoord met een sterk couplet. De drums gaan los en Bokassa bereikt zijn meest overtuigende moment tot nu toe. Een en ander wordt afgebouwd naar cleane gitaren met minimale begeleiding, en daarna weer vrij vlak opgebouwd.

Onder de indruk? Aardig. Bokassa heeft laten horen dat het over potentie beschikt, maar kiest wel wat vaak een gemakkelijke poppy oplossing. Crimson Riders is toegankelijk, vermakelijk, sterk, maar heeft de aanwezige potentie nog niet geheel benut. De glazen bol laat zien dat het volgende album van deze band ons van de sokken gaat blazen.

Score:

80/100

Label:

Endless Music, 2019

Tracklisting:

 1. Brologue
 2. Charmed & Extremely Treacherous
 3. Vultures
 4. Mouthbreathers Inc.
 5. Wrath Is Love
 6. Crimson Riders
 7. Captain Cold One
 8. Blunt Force Karma
 9. Immortal Space Pirate 2

Line-Up:

 • Olav Dowkes – Vocalen, drums
 • Jørn Kaarstad – Vocalen, gitaar, banjo
 • Bard Linga – Vocalen, basgitaar

Links: