Blutfeld – Kingdom of Mine

Zweden brengt wederom melodische death metal voort. Ditmaal onder de naam Blutfeld. Een debuut EP genaamd Kingdom of Mine. De band is sinds 2015 aan de gang geweest met deze EP in elkaar flansen. De invloeden liggen er dik bovenop, maar het klinkt desondanks niet totaal onorgineel. De band geeft zelf aan dat Unleashed en Amon Amarth invloeden zijn, en dat is niet gelogen. Het is waar. Dat niveau wordt natuurlijk niet gehaald, in de verste verte niet zelfs.

Het duurt allemaal niet lang genoeg om een hekel aan de band te krijgen, daar we slechts twintig minuten speeltijd voorgeschoteld krijgen. Veel folkinvloeden zijn er vermengd in de simpele melodische death metal. Een poging tot epiek en grootsheid wordt zeker gedaan, maar niemand zal daarvan buitengewoon onder de indruk zijn. De drums zijn losjes ingespeeld en het rommelt allemaal lekker aan. De gitaarleads liggen er dik bovenop, en blinken uit in simpelheid en melodie. De vocalen zijn duidelijk geïnspireerd op Amon Amarth, en solo’s bestaan uit eentjes en nulletjes. Het feit dat de heren wat minder gericht zijn op muzikale conventies zorgt voor leuke experimenten. Neem bijvoorbeeld New Dawn. Niet erg geslaagd, maar wel creatief, zelfs op dit niveau van eenvoud. De vier minuten keyboard op Ritual zijn wat overdreven. Enige toegevoegde waarde kan het niet leveren. De heren hebben aandacht besteedt aan deze EP, wat ook te horen is aan de atmosferische effecten op Victory or Defeat. Briesende paarden mogen het intermezzo vullen.

Simpel, charmant, zwalkend, melodieus, kalm, het zijn de kernwoorden voor deze uitgave. Het concept is leuk, maar dat is het ook. Het is altijd mooi om te zien dat mensen samen een bandje starten om wat muziek te maken. Zo valt deze band dan ook het beste omschrijven. Twee mannen met een redelijk creatieve insteek, die ondanks de niet meer dan redelijke instrumentbeheersing, wat opgenomen hebben. Ik ken er zo nog 100, en zeker 90 die het beter hebben gedaan.

Label:

Heathen Tribes, 2019

Tracklisting:

  1. Fanfare
  2. Natural Born Leader
  3. New Dawn
  4. Ritual
  5. Victory or Defeat
  6. Kingdom of Mine

Line-up:

  • Daniel T – Vocalen, Keyboards
  • Lord Flabriel – Gitaar, Basgitaar
  • Jonas Hoffman – Drums (Sessie)

Links: