Blut aus Nord – What Once Was… Liber I

Blut aus Nord – What Once Was… Liber I
Debemur Morti, 2010

Blut Aus Nord is een vaste klant in mijn jaarlijst. Volgens mijn überhippe Last.fm is het zelfs de meest beluisterde band (op mijn pc). Odinist vindt ik nog de minst geslaagde van alle albums, MoRT de meest geschifte paranoïaplaat en één om mee in mijn graf te nemen platen, Memoria Vetusta II: Dialogue with the Stars… ook al zo een universeel geval. Deze nieuwe plaat, What Once Was… Liber I, komt niet uit op Candlelight Records maar behoort tot een deviante reeks (er komen er dus nog), die teruggrijpt naar het verleden van de band en de draad oppikt waar men hem liet liggen voor MoRT. Meer industriële trekken, minder geschifte passages, minder out there, terug in het verleden, de ijstijd.

De sound van het album valt het meest te vergelijken met het album The Work Which Transforms God. Wel moet gezegd worden dat het minder agressief klinkt, de vocalen bijvoorbeeld zijn niet meer zo agressief als destijds en zitten meer verscholen in de verwarrende mix. Het gaat er een desondanks relatief compacter aan toe (naar Blut Aus Nord-maatstaven) met minder extremiteiten, waardoor het eng en erg claustrofobisch aanvoelt. Ik mis wel een beetje de multidimensionale geschiftheid van Blut Aus Nord, maar aan de andere kant toont de band aan dat ze nog steeds “old school” industrial black metal kunnen spelen. En dan nog, deze plaat verveelt op geen enkel moment, voor een stuk ook omdat je telkens opnieuw zaken ontdekt die je de vorige keer niet bewust waarnam. Het is een zin die ik veel lees in reviews maar die ik nu pas voor het eerst zelf ervaar en neerpen. Dit album is voorlopig enkel verkrijgbaar als vinyl zo ik begrepen heb. Het bestaat uit één nummer, maar eigenlijk zijn het twee keer vier verschillende gedeeltes. Een beetje zoals Meshuggah deed op de EP I dus.

Niet de allerbeste Blut Aus Nord-release ooit en niet de beste kennismakingsplaat. Wie ze voor MoRT leerde kennen en ze uit het oor verloor zal het kunnen appreciëren, anderen wellicht minder. Toch blijft het een love or hate it-kwestie, los van de sterkte van de plaat. Mijn persoonlijke waardering ligt dan ook iets hoger dan deze score.

Tracklisting:

    BAN

  1. Liber I

Line-up:

  • Vindsval – Vocals, Guitar
  • W.D. Feld – Drums, Keyboards, Electronics
  • GhÖst – Bass

Links: