Blot – Howl From The North

In 1997 verscheen het album In The Sign Of The Ravens van het Zweedse Viking-, folk- blackmetalgezelschap Mithotyn. Niet veel later verschenen King Of The Distant Forest en Gathered Around The Oaken Table. En toen? Toen werd het stil rond deze band. Weliswaar probeerde zanger-gitarist Kalle Beckman het nog met onder andere Infernal Vengeance dat via het Trinity Records label uit Hong Kong het meer dan te pruimen Dual Mayhem album uitbracht. Waarom vertel ik dit? Nu, het was lang zoeken naar een band die me hetzelfde gevoel gaf als Mithotyn en net daar komt met het Noorse Blot verandering in. Je krijgt een lekkere, knapperige mix van Viking, folk en pagan bovenop een oerdegelijke melodische blackmetalbasis.

De eerste noten van Taakens Ulmende Hyl werpen me echt terug naar de bovenvermelde periode. Luister naar de opbouw van het nummer, die typische melodieën, die vocalen. En meer in het bijzonder het opzwepende baskickthema rond minuut twee. De plaat knispert en knettert lustig verder met meer dan degelijke nummers als bijvoorbeeld I Takt Med Fanden en het erg lekkere Scales Of Ancient Stride. Fanitullen is dan weer de typische Viking-meebruller op deze plaat. Je weet wel, lekker walsende, dansende riffs opgesmukt met hey’s en ho’s, voor hen die al een bekertje vocht te veel ophebben. Ook de mondharp passeert hier op erg gebruikelijke wijze. Gelukkig is de aansluitende titelsong weer van ander, meer klassieke makelij. Heerlijke avontuurlijke epische solo zit er trouwens in dit nummer verwerkt. Doorheen de plaat hoor je deze bij tijd en stond wel eens voorbij komen. Het is een bijzonder sterk element, iets wat deze plaat net wat meer punten oplevert ook. Berserker Storm is de spreekwoordelijke kers op de Vikinghelm, want met wat een heerlijk melodisch thema wordt hier geopend en een lekker smerig, slepend riffje volgt. Deze kerels weten toch stiekem hoe je een oorwurm moet schrijven. Wil je meebrullen op het refrein? Dan kan dat ook gewoon hoor, Berserker Stormmmmmm! De heren smeren al dit lekkers gelukkig nog eens uit over een track die meer dan tien minuten duurt.

Erg degelijke schijf voor fans van Mithotyn en consorten ook voor hen die niet vies zijn van epische melodieën en heldenverhalen.

Score:

75/100

Label:

Burning Skull Records, 2020

Tracklisting:

 1. Taakens Ulmende Hyl
 2. I Takt Med Fanden
 3. Scales Of Ancient Stride
 4. Fanitullen
 5. Howl From The North
 6. Aegirs Brusende Rike
 7. Berserker Storm

Line-up:

 • Jan Åge Lindeland – Zang
 • Ruben Gentékos – Gitaar
 • Bengt Orstad – Gitaar
 • Stig Reinhardtsen – Drums

Links: