Bloodred – The Raven’s Shadow

Bloodred is een project van Ron Merz en ‘onze’ Joris Nijenhuis (Atrocity, Leaves’ Eyes). The Raven’s Shadow is het tweede album. Persoonlijk was ik niet bekend met eerder werk van dit project. Maar eens onbevangen luisteren dus.

Op het eerste gehoor lijkt het nog wel mee te vallen met hetgeen hier wordt gebracht. De eerste twee nummers laten een krachtige mix van black en death horen.  Het vangt de aandacht, weet deze vast te houden maar nergens lijkt het heel spectaculair te zijn. Totdat Hör Den Tod zich aandient. Het melodische element staat daarin dermate op de voorgrond dat we hier rustig van een oorwurm kunnen spreken. En vanaf dat moment is het hek van de dam. De ene na de andere krachtige riff dient zich aan, aangevuld door Dissection-achtige melodieën op de gitaar en hese zanglijnen.

Alsof dat nog niet genoeg is ramt Joris Nijenhuis de boel vakkundig aan elkaar. Hij kent maar een weg en dat is rechtdoor. Zelfs in het qua gitaarwerk relatief rustige begin van We Who Ruiled The North trapt hij de dubbele bass zowat aan gort. Heerlijk om naar te luisteren! Maar dat het geen one-trick-pony is mag hij ook bewijzen in de spaarzame meer groovende passages welke voor de broodnodige afwisseling en spannende momenten zorgen.

Als er een nummer weet te overtuigen dan is dat het afsluitende The North Star Whispers (To The Blacksmith’s Son). Heel cliché begint het met een ijzige wind, het geluid van metaal op metaal en wat gefluister. Maar als de akoestische gitaar dan zijn intrede doet, ben je als luisteraar gelijk weer bij de les. Met ruim negen minuten speeltijd is het direct het langste nummer van het album, maar deze tijd vliegt voorbij. Het ene na het ander muzikale hoogstandje komt voorbij en de repeatknop is daarna snel gevonden.

Productioneel gezien is het meer dan dik in orde. Alle instrumenten zijn goed te horen, de drums overheersen niet maar zijn lekker in balans met de rest en ook de zang ligt lekker in de de mix. Bloodred klinkt eerder als een volwaardige band dan als een tweemansproject en dat is minder lullig bedoeld dan het klinkt. Of je nu van black- of deathmetal houdt, Bloodred is het absoluut waard om te checken. Lees: koop of sterf!

Score:

88/100

Label:

Massacre Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Raven’s Shadow
 2. Immense Hall Of Agony
 3. Hör Den Tod
 4. Blood On Thy Hands
 5. Raise The Mound
 6. We Who Ruled The North
 7. Shadow Warrior
 8. Under This Sun
 9. The North Star Whispers (To The Blacksmith’s Son)

Line-up:

 • Ron Merz – Zang, gitaar, basgitaar
 • Joris Nijenhuis – Drums

Links: