Bloodkill – Throne Of Control

Eén van de genres die vorig jaar verrassend vaak werd vertegenwoordigd was thrash metal. De één na de andere steengoede release kwam uit. Zou deze trend zich voortzetten in 2021? Het uit India afkomstige Bloodkill doet hier in ieder geval wel een gooi naar en trapt af met het debuutalbum Throne of Control. Thrash metal met een ‘groovy’ randje. Swingend het jaar beginnen dan maar?

Thrash metal uit India, dat klinkt als een bijzonder concept. Maar verwacht geen Oosterse invloeden in deze release. Integendeel, de invloeden komen voort uit thrash van de jaren ’80. Bands als Metallica, Exodus, Kreator en Slayer zijn bronnen van inspiratie geweest voor de heren. Uiteraard hebben zij hier een eigentijdse draai aan gegeven.

Het resultaat is een album met acht razendsnelle tracks dat de potentie uitstekend laat horen. De opbouw is vrij klassiek (als in: het start met een instrumentaal intro), maar vanaf nummer twee horen we wat Bloodkill in huis heeft. Een prima heldere productie die uitstekend in balans is. Beukende riffs en een catchy drumpartij zorgen gelijk voor een fijne ‘groove’, maar als Anirudh zijn scheur opentrekt is het ‘aan’ met de thrash. Alles naar de klote, zeg maar. De track False Face begint met basgitarist Yash die de melodie mag neerzetten. Kort daarna wordt dit opgevolgd door de gitaren en mogen ook de zang en drums meedoen. Wat je dan krijgt is een heerlijk mid-tempo track die bij vlagen doet denken aan een band als Testament (qua opbouw van het nummer). Netjes.

Aangekomen op de helft van de plaat, treffen we 3B. Waar de titel naar verwijst, geen idee. Misschien het huisnummer van één van de bandleden? Opnieuw een mid-tempo beuker (met wat verrassende basgitaar licks hier en daar). Spelen kan Yash wel en ook tof dat hij zo’n prominente rol krijgt. Anirudh gaat ook behoorlijk los met zijn uithalen in deze track. Vooral in het laatste deel van het nummer gaat deze naar ongekende hoogte en doet hij op het einde nog even een leuke opbouw van laag naar hoog in vier etappes. Een iets ‘vrolijker gemutste’ track krijgen we bij Unite and Conquer. Iets aan de gitaarriffs en het gevoel van de melodie doet blijheid oproepen. Neemt niet weg dat men opnieuw stevig aan het beuken is. Horrorscope doet aan het begin net zo eng aan als de titel doet vermoeden, maar laat bij de opbouw van de track net een paar kleine steekjes vallen. De zang lijkt een beetje raar in de mix te liggen, waardoor de schreeuw ineens een stuk minder professioneel klinkt. Gelukkig is dat voorbij als na anderhalve minuut het tempo omhoog gaat en Anirudh de longen uit zijn lijf schreeuwt. Productiefoutje of bewust zo neergezet?

Dan volgt een persoonlijk favoriet op dit album, For I am the Messiah. Heerlijk pakkend riffje, swingende drums, vette palm mutes (lees: gedempte aanslagen op de gitaren) en het voelt in het algemeen als het best gebalanceerde nummer op het album. Ook leuk, die ‘dive bombs’ op de gitaren die halverwege ineens te horen zijn. Dat mag natuurlijk niet ontbreken in thrash metal. De titeltrack start met een mars op de drums en een haast System of a Down-achtige opbouw op de gitaar. Het tempo gaat hierna wel flink omhoog en daarmee sluiten we de boel af met een flinke bak energie.

Helemaal geen verkeerd debuut van Bloodkill! Het album luistert aardig weg, er is goed nagedacht over de compositie en de productie is prettig om naar te luisteren. Het mist nog een stukje volwassenheid en daardoor maakt het nog nét geen verpletterende indruk. Maar dat neemt niet weg dat Throne of Control een zeer sterk debuut is van Bloodkill. Ga zo door, mannen!

Score:

78/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. The Unveiling
 2. Blindead Circus
 3. False Face
 4. 3B
 5. Unite and Conquer
 6. Horrorscope
 7. For I Am the Messiah
 8. Throne of Control

Line-up:

 • Anirudh Gollapudi – Zang
 • Vishwas Shetty – Gitaar
 • Shubham Khare – Gitaar
 • Yash Wadkar – Basgitaar
 • Jay Patil – Drums

Links: