Bloodbath – The Arrow Of Satan Is Drawn

Ja ja, daar is hij dan! Het langverwachte album van deathmetalsupergroep Bloodbath is er!  Al sinds 2014 zit ik te smachten naar een nieuwe plaat en dit jaar worden de fans dan ook eindelijk beloond met The Arrow Of Satan Is Drawn. Met nummers over het doodmaken van bloed, een wiegeliedje over kettingzagen en alleen de doden die overleven, verwacht ik dan ook een hoog brutaliteitsniveau van deze Zweedse zwaargewichten.

Voor degene die Bloodbath (nog) niet kennen: het is een deathmetalsupergroep bestaande uit internationaal geroemde metalartiesten. Twee van de leden (Anders en Jonas) zitten in de progressieve metalband Katatonia, de drummer (Martin) zit bij de proggie deathlegende Opeth, de zanger (Nick) komt van Paradise Lost en sinds dit jaar voegt de gitarist Joakim (Craft) zich toe aan de line-up. De teksten gaan met name over gore, satanisme en obscuriteit, zoals het een echte deathmetalband betaamt! Voor een audiovisuele impressie vind je hieronder de eerste single van het nieuwe album.

Tja, wat moet ik zeggen over deze release? Ik mis nog steeds de vocalen van Mikael Åkerfeldt en Peter Tägtgren, maar wat een monster van een plaat! De HM-2 metal distortion-effecten zijn weer in volle glorie aanwezig, ‘The Axe’ speelt weer vernietigend op de drums en ook de zangstijl van Nick Holmes begint te wennen in dit plaatje. Waar de zang op de voorganger, Grand Morbid Funeral, soms wat ielig klonk, is er op dit album een stuk meer agressie hoorbaar.

Ook kent dit album wat vernieuwing en verfrissende afwisseling. Luister maar eens naar het nummer Levitator, wat begint met rauwe doom en overgaat in vleesverscheurende death. Of wat dacht je van de morbiditeit in het wiegeliedje Chainsaw Lullaby? Vooral de special effects in dit nummer doen denken aan een over-the-top ranzige slasher/horrorfilm. Ze hebben zelfs iets wat op een ‘meezinger’ lijkt geproduceerd in het nummer Deader. Tenminste, het refrein dan. Dit nummer samen met de belachelijke intensiteit van de opener Fleischmann en de single Bloodicide zijn voor mij de absolute hoogtepunten op deze plaat.

Truth be told, deze supergroep heeft beter werk uitgebracht in het verleden: het alom geprezen album Nightmares Made Flesh en de EP Breeding Death bijvoorbeeld. Dat neemt niet weg dat we hier opnieuw een bloedstollend lekker rauw stukje deathmetal hebben! De intensiteit op The Arrow Of Satan Is Drawn is gigantisch en de hakzaagklank van de gitaren is een euforisch momentje voor de oorkanalen. In november dit jaar mag ik de giganten van Bloodbath aanschouwen in Tilburg en kan ik alleen maar hopen dat zij live ook het vlees van mijn lijf scheuren met hun show.

Score:

83/100

Label:

Peaceville Records, 2018

Tracklist:

 1. Fleischmann
 2. Bloodicide
 3. Wayward Samaritan
 4. Levitator
 5. Deader
 6. March of the Crucifers
 7. Morbid Antichrist
 8. Warhead Ritual
 9. Only the Dead Survive
 10. Chainsaw Lullaby

Line-up:

 • Nick Holmes – zang
 • Joakim Karlsson – gitaar
 • Anders “Blakkheim” Nyström – gitaar, zang
 • Jonas Renkse – basgitaar, zang
 • Martin Axenrot – drums

Links: