Blood Red Throne – Blood Red Throne

Blood Red Throne – Blood Red Throne
Sevared Records, 2013

Voor sommige bands is het uitbrengen van een iconisch album meer een vloek dan een zegen. Alles wat nadien verschijnt zal immers steeds naast het meesterwerk worden gelegd en “minder goed dan…” worden bevonden. Voor mij is Blood Red Throne hier een perfect voorbeeld van. De Noorse death metal-formatie bracht in 2005 Altered Genesis uit, voor mij nog steeds een referentie als het gaat om death metal. De line up bestond destijds uit Tchort (Green Carnation, ex-Satyricon), Død en natuurlijk de geweldige vocalist Mr. Hustler. Nummers als Flesh to Destroy en Arterial Lust staan vandaag de dag nog steeds bovenaan mijn playlist.

Sindsdien heeft Blood Red Throne moeite om het niveau van Alterned Genesis te evenaren. Bovendien haakten de bandleden af, Mr. Hustler als eerste en twee albums later zocht ook Tchort andere oorden op. Død blijft tegenwoordig als enige over, maar het vorige album, Brutalitarian Regime was tekenend voor de terugval van de band. Toch doet Død dapper voort, met Blood Red Throne zit de band al aan zijn zevende album. Zanger Vald werd vervangen door Bolt en de band zet eindelijk weer een stapje vooruit.

Laat ik even het verleden vergeten en dit album objectief bekijken. Een retestrakke pot brute death metal, dat is het. Blood Red Throne wordt meestal tot de Amerikaanse school gerekend, en je snapt meteen waarom. De gitaren krijgen redelijk veel ruimte en de drummer blijft strak zonder frivool te worden. Net als Vald jaagt Bolt er ook regelmatig enkele screams door, wat wel meer deathmetalzangers doen. Alle nummers zijn bruut maar vlot verteerbaar. Het album is duidelijk geschreven door een slimmerik die weet wat het publiek graag hoort. Op Hymn of the Asylum en Primitive Killing Machine staan bijvoorbeeld meer breakdowns dan je op een deathmetalplaat zou verwachten, maar het werkt wel.

Eigenlijk heb je het allemaal al wel eerder gehoord, maar dat maakt het niet noodzakelijk slecht. De productie is perfect, niet te clean maar juist een tikkeltje rommelig, zoals het hoort bij deze metal. Typisch Blood Red Throne is de duidelijk hoorbare bas, die nog steeds van hoog niveau is. Zeker op Exoneration Manifesto krijgt de bas veel ruimte. Blood Red Throne is een geslaagd album, maar verbleekt nog steeds bij het verleden van de band. Vandaag is het misschien wel oké, maar vroeger was het beter… Ik ga Altered Genesis toch nog eens opzetten denk ik.

Tracklisting:
Blood Red Throne – Blood Red Throne

 1. Soulseller
 2. In Hell I Roam
 3. Hymn of the Asylum
 4. Primitive Killing Machine
 5. Deatholation
 6. Torturewhore
 7. Exoneration Manifesto
 8. Dødens makt
 9. March of the Undying

Line-up:

 • Yngve « Bolt » Christiansen – Vocals
 • Ivan « Meathook » Gujic – Guitars
 • Daniel « Død » Olaisen – Guitars
 • Ole « Bent » Madsen – Bass
 • Emil Wiksten – Drums

Links: