Blood Red Throne – Affiliated With The Suffering

Blood Red Throne – Affiliated With The Suffering

(Hammerheart Records, 2003)Blood Red Throne is de ultieme ‘herbeleef death metal’-band. Een amalgaam van invloeden variërend van Cannibal Corpse tot en met Suffocation en Obituary tot en met Vomitory gecombineerd met een aantal buitengewoon competente death metal muzikanten (de line-up is op de drummer na hetzelfde gebleven) zorgt voor één van de plezieriger platen zo tegen het einde van het jaar. Oh wacht, nee, hij komt pas 20 januari uit!! Welnu, dan kan ik iedereen alvast lekker maken: met dit plaatje kan je niet fout gaan. Ik heb geen idee hoe ‘Monument of Death’ klonk, dit is mijn eerste kennismaking met Blood Red Throne, maar het is me goed bevallen!


Blood Red Throne zijn zelf fans; de band neemt dus niet het artistieke voortouw maar is eerder een optelsom van de death metal geschiedenis, maar doet dat glansrijk. Zeer aanstekelijke songs met op de juiste momenten open beukstukken, spaarzame stukjes blastbeats, een enkele break en vooral riffs, riffs, riffs die onze rugartsen de komende jaren weer heel wat patiënten zullen opleveren. Lustig jat men overal wat vandaan en smeedt het samen tot strakke compacte songs. De band geeft ook rustig toe gewoon de muziek te spelen die ze willen horen, en aangezien de heren smaak hebben wil ik het ook wel horen. Geloof me, als je death metal fan bent ga je plat, zo aanstekelijk is dit. Naast bruut beukwerk rockt de CD erg lekker voort, net zoals die oude Zweedse death metal ook deed.


De produktie had wat mij betreft wel wat smeriger gemogen, maar is toch behoorlijk in-your-face en low-end (wel weer jammer van die klinische getriggerde drumsound). Een behoorlijk diepe grunt maakt het de muziek goed af en het geheel is gelardeerd met enkele (horrorfilm?)samples. Ik blijf een beetje zitten met de overweging dat het allemaal wel een beetje “greatest death metal hits of the ’80s and ’90s” sfeertje heeft, maar ja, dat is volgens mij precies het doel dat de band voor ogen heeft. De CD is te bestellen bij Hammerheart records, dus ik zou zeggen, leg alvast die euro’s opzij en haal hem te zijner tijd in huis!line-up:

Espen “Beist” Antonsen – Drums

Tchort – Gitaar

Død – Gitaar

Erlend C – Bas

Mr. Hustler – Zang


Tracklist:

1. Unleashing Hell

2. A Dream of Death

3. Bleeders Lament

4. Mandatory Homicide / Death Inc.

5. Razor Jack

6. Chaos Rising!

7. Gather the Dead

8. Affiliated With the Suffering

9. Malediction

10. Mercy Killings*

11. Deadly Intentions*(* bonus track op digipack)(39:03)


Blood Red Throne website

Hammerheart records website