Bleeding Gods – Dodekathlon

Bijna drie jaar na het debuut Shephard Of Souls komt Bleeding Gods met de opvolger daarvan. Het lijkt een lange tijd, maar die is nuttig besteed, want de band wist in die tijd een deal te scoren met een groot label. En zo komt het dan dat Dodekathlon deze maand het levenslicht ziet.

Wat direct opvalt is dat er voor de opname en mix een groter budget beschikbaar is gesteld, want de productie van dit album is in één woord fenomenaal. De gitaren spatten uit de speakers waardoor het solowerk in positieve zin opvalt. Daarnaast is er door Bleeding Gods uitgebreid de tijd genomen om compositorisch het beste uit zichzelf te halen. De twaalf nummers klinken doordacht maar niet té. Het voelt allemaal heel natuurlijk aan en met ‘allemaal’ bedoel ik echt elke overgang, subtiel toegevoegde toetsenpartijen en elke klap van de drummer.

Wat valt er nog meer over de muziek te zeggen? Birds Of Hate is door het opgefokte tempo één van de betere nummers en zal live een echte nekbreker blijken, terwijl Saviour Of Crete tegen epische black metal aanschuurt. Maar ook in het veel langzamere Hera’s Orchard (met gastvocalen van George Oosthoek) bewijst Bleeding Gods zijn kunsten op het gebied van songwriting. Het zijn deze uitersten op Dodekathlon waarmee Bleeding Gods aantoont in staat te zijn een album af te leveren dat van begin tot eind weet te boeien.

Dodekathlon is een conceptalbum geworden waarmee Bleeding Gods laat horen dat er ook op tekstueel gebied stappen zijn gezet. Er wordt op dit punt inspiratie geput uit de Griekse mythologie. Veel meer is er nu niet over te vermelden want er is momenteel een interview in de maak en de band kan er dan, in zijn eigen woorden, veel meer over zeggen.

Ik ben chauvinistisch genoeg om te zeggen blij te zijn dat Bleeding Gods laat zien dat de Nederlandse death metal internationaal gezien goed mee kan komen. Met Dodekathlon kan er namelijk ook internationaal gezien hoge ogen worden gegooid!

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast, 2018

Tracklisting:

 1. Bloodguilt
 2. Multiple Decapitation
 3. Beloved By Artemis
 4. From Feast To Beast
 5. Inhuman Humiliation
 6. Birds Of Hate
 7. Saviour Of Crete
 8. Tyrannical Blood
 9. Seeds Of Distrust
 10. Tripled Anger
 11. Hera’s Orchard
 12. Hound Of Hell

Line-up:

 • Mark Huisman – Vocalen
 • Ramon Ploeg – Gitaar
 • Rutger van Noordenburg – Gitaar
 • Gea Mulder – Basgitaar, vocalen
 • Daan Klemann – Drums

Links: