Bleed From Within – Fracture

Fans van metalcore zullen de naam Bleed From Within wel herkennen. Twee jaar geleden stond de band in het voorprogramma van As I Lay Dying en een jaar later mochten de Schotten aantreden als opwarmer voor Lamb Of God. Tja, dan kan het zomaar snel gaan met het succes. Niet geheel onterecht overigens, want het in 2018 uitgebrachte Era was ook een fijn schijfje. Met een ongewijzigde bezetting en dezelfde crew achter de knoppen laat Bleed From Within er geen gras over groeien. De band pakt na de drukke touragenda meteen door. Fracture is de naam van het nieuwe album dat ook nu weer verschijnt via Century Media en op een haar na dezelfde speelduur mee heeft gekregen als zijn voorganger.

De ervaring die het vijftal tijdens het velen touren heeft opgedaan is op deze nieuwste plaat goed terug te horen. Waar Era nog een rauwer karakter was toebedeeld, zijn alle nummers deze keer netter binnen de lijntjes ingekleurd. Omdat de productie ook nu weer dynamisch is, levert Bleed From Within gelukkig niet in aan intensiteit. De heldere geluidsmix laat het startschot The End Of All We Know, een track van het caliber Afterlife en Alive, volledig op zijn kernkwaliteiten vlammen. Dat de hakkende drums en melodieuze, sprankelende gitaarpartijen daarbij wel erg veel doen denken aan As I Lay Dying maakt het resultaat er niet minder om. De aanstekelijke refreinen en opzwepende breaks blijven als oorsmeer plakken. Dezelfde vlieger gaat op voor het venijnige Utopia en het bruisende Fall Away, waarbij Bleed From Within op het scherpst van de snede musiceert. De titel van deze vijfde langspeler verwijst naar het rumoerige verleden waar de band mee te maken heeft gehad, en dat is tijdens deze nummers duidelijk te horen.

Naast deze sterke, overtuigende nummers horen we tevens materiaal dat op een iets experimentelere wijze is aangevlogen. Zo start Into Nothing op karakteristieke wijze maar passeren we later ook thrash metal inclusief gitaarsolo en eindigt de track met statische metalcorebreaks. Titelnummer Fracture en zijn opvolger Night Crossing zijn in een opvallend, toegankelijker jasje gestoken dan we tot op heden gewend zijn van het gezelschap, waarbij de nadruk ligt op de herkenbare coupletten die live ongetwijfeld gaan zorgen voor een goede interactie met het publiek. Vooral tijdens Night Crossing weet de wederom uitstekend presterende gitaartandem het niveau op te krikken. Gowans en Jones zijn van absolute meerwaarde. Geen wonder dat dit nummer als tweede single naar voren is geschoven. De opgefokte zang van Scott Kennedy zorgt voor de spreekwoordelijke puntjes op de i. De afwisselende aanpak maakt van A Depth That No One Dares een prima afsluiter waarin de groeicurve nog eenmaal goed is terug te horen.

Ondanks al deze lofzang staan er op ook op Fracture ook enkele grijze muizen, die niet vervelen maar wel minder memorabel zijn. De conclusie is dat het harde werk zijn vruchten afwerpt. Collega Bart gaf Bleed From Within zeven jaar geleden nog een kritische veeg na voor het album Uprising. Niet geheel onterecht overigens, want de deathcore was destijds ook te dertien-in-een-dozijn. In 2020 is de band dat genre ontstegen en bezorgen de Schotten alle criticasters een heuse “Glasgow kiss”. Fracture mag in de basis niet veel verschillen van Era, maar in songtechnisch opzicht weten de heren wederom een stap vooruit te zetten. Dat daarbij nog niet alle nummers schitteren is slechts een kwestie van tijd.

Score:

81/100

Label:

Century Media, 2020

Tracklisting:

 1. The End Of All We Know
 2. Pathfinder
 3. Into Nothing
 4. Fall Away
 5. Fracture
 6. Night Crossing
 7. For All To See
 8. Ascend
 9. Utopia
 10. A Depth That No One Dares

Line-up:

 • Scott Kennedy – Zang
 • Steven Jones – Gitaar
 • Craig Gowans – Gitaar
 • Davie Provan – Bas
 • Ali Richardson – Drums

Links: