Blaze Of Perdition – The Harrowing Of Hearts

Dat Polen zeer machtige metalbands heeft, is allang geen geheim meer. Denk maar aan  Vader, Behemoth, Decapitated en Mlga. Genoeg reden om releases van bands uit dit land in de gaten te houden dus! Laat nu deze maand Blaze Of Perdition even aankloppen op de deuren der zware metalen met het nieuwe album The Harrowing Of Hearts: stevige blackmetal met invloeden uit het dark rock en post-punk genre.

Geheel onbekend zijn de mannen niet. Zo is Sonneillon ook actief in Ulcer, heeft DQ een jaartje meegedrumd in Arkona en heeft gitarist M.R. de bands Bloodthirst en In Twilight’s Embrace op zijn portfolio staan. Genoeg capaciteit in het arsenaal om een interessante bak herrie te kunnen produceren. Laten we eens luisteren hoe dit zich vertaalt op The Harrowing Of Hearts.

Anticipatie ten top, als het eerste nummer van de plaat start met een kloppend hart dat langzaam toeneemt in tempo. Een gitaar bouwt deze anticipatie nog even verder op met dissonante akkoorden, samen met de drummer die de resterende leegte opvult met een patroon op de ride cymbal. Het duurt niet lang voor de luisteraar een flinke dreun krijgt van razendsnelle drums, ijskille gitaren en een zang die door merg en been gaat. De gekozen melodielijnen zorgen voor een atmosfeer dat de noordpool opnieuw doet bevriezen: black met een vleugje post/dark rock. Een prima stukje zwarte metaal en een compositie die zich niet in de standaard hokjes laat plaatsen.

De atmosfeer en genreverleggende melodieën zetten zich voort in With Madman’s Faith en bereiken een piek bij Transmutation of Sins. Intens, duister, atmosferisch en captiverend. Met nummer drie op de plaat heb ik een favoriet te pakken. Benieuwd waarom? Luistert en huivert…

Dan volgt er een nummer in eigen taal, het imponerende Królestwo Niebieskie. Dit doet bij vlagen denken aan een mix van Behemoth versus post-black. Geen idee waar ze over zingen, maar dit klinkt heel aardig. What Christ Has Kept Apart en The Great Seducer geven nog even een prima samenvatting van de klank van dit album en afsluiter Moonchild is een cover van de Engelse gothic rockband, Fields Of The Nephilim. Vergeleken met het origineel is deze versie van Blaze of Perdition natuurlijk een stukje ruiger en met smerige vocalen. Best leuk gedaan.

Terugblikkend op de luisterervaring is er weinig op-of aan te merken op dit album, maar toch was ik niet vanaf de eerste minuut overtuigd. De tracks an sich zijn goed, het album loopt goed door, de composities zijn sterk, maar er is geen enkel element wat gelijk vanaf de eerste keer luisteren er bovenuit springt. Pas na drie keer het album te hebben gehoord begon ik de verschillende lagen in de nummers te ontdekken en begon ik het vanuit mijn onderbewustzijn te ‘begrijpen’. Het nieuwe album van Blaze Of Perdition is een groeiplaat: geef het een kans en je ontdekt bij elke keer luisteren weer wat anders. En dan is The Harrowing Of Hearts heel niet slecht!

Score:

80/100

Label:

Metal Blade Records, 2020

Tracklisting:

 1. Suffering Made Bliss
 2. With Madman’s Faith
 3. Transmutation of Sins
 4. Królestwo Niebieskie
 5. What Christ Has Kept Apart
 6. The Great Seducer
 7. Moonchild (Fields of the Nephilim cover)

Line-up:

 • Sonneillon – zang
 • XCIII – gitaar
 • M.R. – gitaar
 • DQ – drums

Links: