Blackscape – Suffocated By The Sun

‘Blackscape is the punch in the face you long for’. Tenminste, als je de bijgeleverde biografie mag geloven. Nou zit ik net zo hard op een ferme klap op mijn smoelwerk te wachten als een ijsbeer op een bosbrand, maar goed. Ook zou Suffocated By The Sun me muzikaal en vocaal geweld beloven die mijn kop van mijn romp blaast. Of dat vóór of ná die klap tegen het hoofd is, laat Blackscape in het midden. Feit is wel dat het album met behoorlijk wat imposante woorden wordt aangeleverd.

De muziek van Blackscape is lastig in een hokje te stoppen. De drie heren brengen op Suffocated By The Sun muziek die, waar het de gitaarriffs aangaat, stevig is geënt op moderne thrash. De solo’s daarentegen bevatten vaak behoorlijk wat progressieve elementen en zorgen ervoor dat er keurig buiten de lijntjes wordt gekleurd. Daarnaast kent het gitaargeweld ook wel wat death metalinvloeden. Deze worden aangevuld door de drums en percussie want ook deze liggen dichter bij death- dan thrashmetal.

Op vocaal gebied wordt een hese scream gepresenteerd met niet al te veel bereik. Tegen het einde wordt dit enigszins saai, de cleane vocalen in Enslaved ten spijt. Lawrence Mackrory kan heus een potje gillen (dat doet hij onder andere bij Darkane en F.K.Ü) maar zijn stem klinkt op dit album weinig gevarieerd en de zanglijnen zijn, zowel qua timing als verloop wat voorspelbaar. Positief eraan is dat ze heerlijk lekker in de mix liggen en nu eens niet vechten met de gitaren om een plek in de mix.

Wat onder de streep overblijft is een album met veel thrash-invloeden waarin de groove nooit ver te zoeken is en een band die de limieten van het genre opzoekt. Hoewel het lukt om muzikaal aardig fel uit de hoek te komen, zit mijn kop zit in elk geval nog op mijn romp. Blackscape slaagt erin om wat genre-vreemde invloeden aan hun thrash toe te voegen maar kan daar ook nog in groeien. En dat mag natuurlijk op een debuut cd.

Score:

78/100

Label:

Massacre Records, 2023

Tracklisting:

 1. Waste Of Humanity
 2. Bow To Me
 3. Suffocated By The Sun
 4. Enslaved
 5. Nailed To The Cross
 6. First In Line
 7. Colonized By The Dark
 8. Purified Disease
 9. Stained By Sin
 10. The Blackscape (bonus track)

Line-up:

 • Lawrence Mackrory – Zang
 • Tage Andersson – Gitaar, Basgitaar
 • Thomas Ohlsson – Drums, percussie

Links: