BlackBraid – BlackBraid I

Soms kom je muziek tegen die je bij een eerste keer beluisteren meteen raakt, dat je – of je wilt of niet – in de minuten, uren, dagen en weken erna blijft beluisteren en dat werkelijk geen seconde verveelt. Muziek die maar niet uit je hoofd te krijgen is en snel na aan het hart ligt, omdat het zo vreselijk intrigeert. Barefoot Ghost Dance on Bloodsoaked Soil van het Amerikaanse Blackbraid zorgde bij mij afgelopen januari spontaan voor het rijkelijk stromen van wat extra dopamine.

Blackbraid is een Native American black metal-soloproject van Sgah’gahsowáh. Hij is afkomstig uit het Adirondack-gebergte, een massief in het noordoosten van de staat New York. Het gebied is bedekt met dennen- en sparrenbossen en wordt verder gekenmerkt door de vele hoge bergtoppen, de rotsachtige grond en de vele meren. Het werd al vroeg bewoond door inheemse Amerikanen (Algonquin en Mohawk), tot pokken en mazelen en oorlogen met Europese kolonisten het aantal in de zeventiende en achttiende eeuw drastisch terugbrachten. In 1892 werd het een staatspark en het maakt nu nog steeds deel uit van het Forest Preserve van New York.

De muziek van Blackbraid is een verbeten reflectie van de eenzaamheid van de wildernis van de Adirondack. Loyaal aan zijn afkomst, is het gehele project gericht op inheemse Amerikaanse mythologie. Het leeuwendeel van zijn debuutalbum Blackbraid I heeft Sgah’gahsowáh op zich genomen, maar hij doet het niet helemaal alleen. De drums worden gedaan daar Neil Schneider, een goede vriend van Sgah’gahsowáh. Schneider is ook verantwoordelijk voor het opnemen, de mix en mastering van het album.

Met het geluid van stromend water, waar vervolgens een dreigende riff overheen gespeeld wordt, opent The River of Time Flows Through Me het album. De compositie omvat donkere, melodieuze lijnen, kolkende drums, een iets ingetogener gedeelte in het midden, waarna een brul volgt en de snelheid gezwind wordt opgevoerd. Sgah’gahsowáh kleurt het nummer in door zwartgeblakerd, verbeten gegrom en geschreeuw met een enorme intensiteit te hanteren. Wat een geweldige sfeer wordt hier met dit openingsnummer neergezet; het trekt je de omgeving van de onherbergzame wildernis van Adirondack in. Dat wordt voortgezet als aan het einde van het nummer het stromende water naadloos overgaat in een akoestische gitaar. As The Creek Flows Softly By is gestoeld op een akoestische gitaar waar een fluit mystiek doorheen deinst. Misschien te vroeg voor een akoestisch intermezzo op het album?  Het voegt zoveel emotie toe aan de inheemse ambiance van het album, dat het op een perfect moment komt.

Een zinderende stroom aan melodieuze riffs en nimmer aflatende, op hoge snelheid beukende drums, verschroeiende intensiteit en een subtiel accentje aan Native American folk invloeden – die ik graag nog wat vaker op het album terug had horen komen – maken Sacandaga. Het nummer heeft een meeslepend gevoel van epische, overrompelende dreiging; het gegrom van Sgah’gahsowáh past als gegoten. Barefoot Ghost Dance on Bloodsoaked Soil kenmerkt zich door snelheid, verbetenheid, wederom die agressieve drums en ook hier keren de melodieuze lijnen volop terug. Halverwege wordt het tempo even gedrukt en krijgt de koude sfeer nog meer tekening. Warm Wind Whispering Softly Through Hemlock at Dusk is een tweede akoestisch intermezzo, wat even de ruimte geeft om in gedachte door en over de uitgestrekte bossen en meren van de Adirondack te dwalen. Prying Open The Jaws of Eternity kent, in tegenstelling tot de andere tracks, een veel ingetogener, logger patroon in het eerste en laatste gedeelte van het nummer. Het tempo wordt, zowel in de muziek als zang, langzamerhand opgevoerd en als halverwege de verschroeiende drums de kop weer opsteken, is de felheid helemaal terug. In het laatste gedeelte neemt een dreigende, slepende riff het nummer mee richting zijn einde.

Blackbraid I is een grimmig album volgepakt met verzengende zang, melodieuze riffs en ranselende drums, waarin oprechtheid, passie en emotie prachtig tot uiting komen. “Indigenous black metal as untamed as the mountains from whence it came” aldus Sgah’gahsowáh. En zo is het. Liefhebbers van atmosferische, melodieuze black zullen hier veel plezier aan beleven.

Score:

88/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. The River of Time Flows Through Me
  2. As The Creek Flows Softly By
  3. Sacandaga
  4. Barefoot Ghost Dance on Bloodsoaked Soil
  5. Warm Wind Whispering Softly Through Hemlock at Dusk
  6. Prying Open The Jaws of Eternity

Line-up:

  • Sgah’gahsowáh – Gitaar, basgitaar, fluit, zang en compositie
  • Neil Schneider – Drums

Links: