Blackballed – Elephant In The Room

“Rock-‘n’-roll is dood”, die kreet hoor je sporadisch voorbijkomen. Wanneer je het er niet mee eens bent, raad ik aan het derde album van deze Engelse band eens te beluisteren. Blackballed is geformeerd rond New Model Army-gitarist Marshall Gill. Misschien dat de verwachtingen te hoog waren, maar dit album stelt teleur.

Het trio schotelt een tiental rocknummers voor met wat bluesy invloeden. Voor echte metal klinkt Elephant In The Room veel te gelikt en overgeproduceerd. De nummers zijn vaak opgebouwd rond een simpel riffje met daarop een weinig onderhoudende zanglijn. Nergens wil het knallen en de nummers gaan het spreekwoordelijke ene oor in en het andere oor uit.

Het titelnummer doet enigszins denken aan Foo Fighters met een klein beetje Queens Of The Stone Age maar mist wel de spanning die deze bands in hun muziek weten te leggen. Een distorted basje of simpel effectje op de gitaar had al wonderen gedaan. Nu verzandt het nummer net zoals dertien in een dozijn andere klonen. Another Lonely Day heeft een lichte americanafeel over zich maar ook hier ontbreekt de spanningsboog. Zelfs het solootje weet deze er niet in te brengen.

Flesh And Bone vangt aan met een piano-intro en moet doorgaan voor een liefdesballade  met als doel een verloren liefde terug te winnen. Als iemand dit voor mij had geschreven was ik hard de andere kant op gerend en had ik alle hoop op het herstellen van de voorbije relatie keihard de grond in geboord. Voorspelbaarheid troef, geen metriek in de zanglijn te bekennen en cheesier dan veertig kaashandelaren bij elkaar.

The Lion knalt wel lekker uit de startblokken maar gaat dan over in een swingend, funky slaggitaarpartijtje welke dit nummer eigenhandig dood weet te doen bloeden. Ook een kunst… En zo gaan we van het ene naar het andere nummer, wanhopig op zoek naar iets positiefs  om te ontdekken. Het is me niet gelukt. Soms moet je de “olifant in de kamer” gewoon durven benoemen.

Score:

40/100

Label:

Flying Dolphin Entertainment, 2020

Tracklisting:

 1. When The Devil Calls
 2. Someone Else’s Shoes
 3. Elephant In The Room
 4. Show Me The Light
 5. Another Lonely Day
 6. Flesh And Bone
 7. The Lion
 8. Break These Chains
 9. Bring You Down
 10. Mother Earth

Line-up:

 • Marshall Gill – Zang, gitaar
 • Tom Wibberley – Basgitaar
 • Alex Whitehead – Drums

Links: