Infinity – Hybris

Het Nederlandse black metal duo Infinity behoeft voor ingewijden in de scene geen introductie meer. Wat voor nieuwelingen steevast wordt bestempeld als ‘die band met die drummer die ook schreeuwt’, is voor vertrouwde luisteraars al lang veel meer. Infinity is een gewaardeerde band die de Nederlandse vereenzelviging is van Dissection en enkele Noorse meloblackbands. Op Non de Hac Terra hoorde ik echter een aantal “nieuwe” invloeden, invloeden die zich zowel qua artwork, fotografie als op muzikaal verder lijken te manifesteren op dit nieuwe Hybris.


Met die nieuwe invloeden refereer ik naar bands die zich dichter bij de Kreeftskeerkring bevinden qua origine dan bij de Scandinavische landen. Los van het feit dat Hybris is opgenomen in de Necromorbus Studio met Tore Stjerna en als twee druppels water klinkt als het The Wild Hunt album van Watain (speel de twee maar eens na elkaar), onderscheidt het zich vooral qua tempo (drums), in die zin dat hier en daar een Melechesh– en Rotting Christ-vibe laat horen. En dat leid je ook af uit titels als Wrath of the Djinn. Een positieve zaak, want hierdoor krijgt de plaat een eigen gezicht en geluid, broodnodig als je uitpakt met een sound die nummergewijs reeds geoptimaliseerd werd door bands uit het Hoge Noorden.

Hybris krijgt door de nieuwe insteek van warmbloed(er)ige melodielijnen en ritmes enerzijds meer karakter, waardoor de luisterbereidheid stijgt, ook in dit hete seizoen. Anderzijds wordt er wel ingeboet aan agressie en naargeestigheid. Het is een tweesnijdend zwaard, zoals altijd. Ik heb persoonlijk niets tegen deze nieuwe snit, zeker gezien het ganse oeuvre van Infinity, dat zeker de ruimte heeft voor een album als Hybris.

Infinity gaat op reis naar Griekenland en neemt mee: Satan, een Necromorbus-sound en een mooie score.

Score:

82/100

Label:

New Era Productions, 2017

Tracklisting:

 1. Arousing the Sleeping Serpent [Intro]
 2. Destroy the Human Within
 3. Wrath of the Djinn
 4. The Fall [Prelude]
 5. At the Crossroads
 6. Hybris
 7. Oracle of the Dead
 8. The Mountain of Oath
 9. Prometheus Unbound
 10. LCF

Line-up:

 • Draconis – Gitaar
 • Balgradon Xul – Keel, Drums, Bas

Links: