Goatskullt – Refuse to Exist!

Finse blackmetal, ik heb er een zwak voor. De stijl is in negen van de tien gevallen altijd zo compromisloos als het maar zijn kan. Neem nou bijvoorbeeld Impaled Nazarene, Horna, Behexen, Archgoat of iets recenter het sublieme White Death. Met name in de ritmesectie horen we dat compromisloze direct terug, het is beuken, beuken en nog eens beuken, liefst zo snel en hard mogelijk. In combinatie met het vaak snedige gitaargeluid en dik aangebrachte bass is de toon snel gezet. Gooi er nog een strot uit de hel over en we zijn klaar voor een goed Fins feestje! Eens luisteren of Goatskullt met hun debuutalbum Refuse to Exist! deze traditie ook opvolgt.

De band trapt af met Hengenhauta (‘Het graf van de geest’) met een nogal sinister klinkend intro. Na één minuut en veertig seconden begint de maniakale Finse razernij als drummer van dienst Jon B. Barbatoz zijn drumvellen molesteert. Zaisswar Sielusurma heeft niet de typische blackmetalkrijs die je misschien bij dit soort black metal zou verwachten, het is meer een hese (scream)grunt die goed verstaanbaar is. En sporadisch komt er sinister gefluister, spoken words, typische Finse zang aangevuld met keyboard toetsen voorbij. Verder melodisch en dissonant gitaarwerk, waarbij de bas vooral een ondersteunende rol heeft. Al deze verschillende elementen komen in een razend tempo op je af, waardoor er een totalitaire chaos ontstaat.

In het derde nummer Souldeath gooit Goatskullt het over een andere boeg en klinkt de band ineens erg Noors, inclusief punkachtige attitude à la gangshouts tijdens het scanderen van Souldeath aan het einde van dit nummer. Wat daarna volgt is vooral veel smerige Finse blackmetal inclusief obligaat satan worshipping. Het tekstuele spectrum bestaat uit de Finse en Engelse taal, waarbij het Fins bij mij het beste in de smaak valt. De taal leent zich gewoonweg heel goed voor obscure blackmetal met een sinistere sfeerzetting zoals hier op Refuse to Exist! te horen valt. Tijdens het laatste nummer Perplexion haalt de band nog eens alles uit de kast en krijg je als bonus ook nog wat deathmetalinvloeden op je afgevuurd. De 26 minuten zitten er dan helaas snel op, te snel dus deze gaat op repeat.

Dit debuutalbum zit prima in elkaar, zowel qua uitvoering als songwriting. Voor de toekomst zou Goatskullt wellicht nog iets consistenter mogen zijn als het gaat om het volgen van de eigen (Finse) stijl, dan voorzie ik zeker een subtopper in wording. Luistertip: Perplexion. Liefhebbers van de Finse blackmetalstijl weten wat te doen! Haal deze in huis en sloop de huiskamer of train je nekspieren met een uit de klauwen gelopen headbangsessie!

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

1. Hengenhauta
2. Godfeces
3. Souldeath
4. Devildriven
5. Vihanvalkea
6. Perplexion

Line-up:

Iucundus – Bas / Gitaar
Jon B. Barbatoz – Drums / Keyboards / Programming
Zaisswar Sielusurma – Vocals

Links: