Gardsghastr – Slit Throat Requiem

Dit wordt hem waarschijnlijk, de enige echte black metal plaat van 2019. Label: Profound Lore. Line-up: Jack Blackburn en broer Steven als respectievelijk drummer en gitarist/bassist/keyboardist (beiden bekend van Chaos Moon, Entheogen, Guðveiki), Alex Poole aka Esoterica (Chaos Moon, Krieg, Martröð, Skáphe, …) eveneens als gitarist/bassist/keyboardist Swartadauþuz  (Azelisassath,Gnipahålan, Musmahhu, …) doet ook zijn ding met snaren en dan is er nog Glömd die de band voorziet van vocalen.

Veel uithoudingsvermogen ga ik niet vragen van jullie. Deze debuutplaat van Gardsghastr is een complete revival van 1993-1997 black metal. Een tribute aan In The Nightside Eclipse, Nachthymnen, Heart Of The Ages… De klasse en snelheden van een allerbeste Emperor inclusief de weelderige kristalklanken die tjokvol nostalgie floreren als verleidelijke sirenes. Onnoemelijk veel referenties en associaties roept deze plaat op. Heerlijke arrangementen die soms doen denken aan het debuut van And Oceans, meedogenloos snelle barrièrebrekers in combinatie met Zweedse melodie die doen denken aan oudere Setherial en de debuut EP van Dark Funeral… maar toch vooral heel heel heel erg veel Emperor ten tijde van In The Nightside Eclipse. Symfonische übersfeer, vervliegende screams, techniek à volonté, hogesnelheidsblasts, knettergeile riffs en dito solo’s… weelderiger wordt het echt niet, de nummers kunnen niet lang genoeg zijn.

Naast al die weldaad aan blackmetaltopkwaliteit wordt er ook nog eens een dosis hedendaagse Amerikaanse blackmetalstijlelementen aan toegevoegd, zoals de vele spanningsbogen die je ondertussen al kent van een Chaos Moon, maar eveneens van Nightbringer en zelfs Ævangelist. Eén voor één topnamen van blackmetalbands die zowel de penetrante atmosferische frequenties uit het Noorden als de ongepolijste doch technisch sterke black weten te vermenigvuldigen tot een bijna bovenaards grimmig en mooi geheel. Adembenemend van begin tot einde, van de eerste versnelling tijdens Promethean Flame, de intro van het titelnummer, de openingsriff van Beast of Horn and Wing tot de neurotische wanhoopskreten midden het nummer Unfurl the Profane Wisdom. En dan dat artwork… Tja, mag ik het zeggen? Gewoon geniaal. Gardstikke Gheniaal.

Score:

90/100

Label: 

Profound Lore Records, 2019

Tracklisting:

 1.  Promethean Flame
 2. Of Crimson Eyes
 3. Slit Throat Requiem
 4. Journey Through Stagnant Time And Misery
 5. Beasts Of Horn And Wing
 6. Diabolical Reverence
 7. Unfurl The Profane Wisdom
 8. Outro

Line-up:

 • Glömd – Keel
 • Swartadaupuz – Gitaar, bas
 • Esoterica – Gitaar, bas, keyboards
 • S. Blackburn – Gitaar, bas, keyboards
 • J. Blackburn – Drums

Links: