Ex Deo – The Immortal Wars

Voor zover ik het me kan herinneren zou Kataklysm-voorman Maurizio Iacono er mee ophouden na het Caligvla-album in 2012. Niet dus. Voor dit derde album heeft hij een hele kudde Kataklysm-bandleden de studio in gejaagd, kwestie van zeker te zijn van kwaliteit wellicht. In dit album wordt hulde gebracht aan de grote krijgsheer Hannibal en zijn tocht naar Italië (Asterix en Obelix konden er nog iets van leren).


De meeste reviews over deze plaat zullen wellicht grotendeels gaan over de geschiedenislessen die Ex Deo brengt. Toegegeven, de Canadezen hebben goed opgelet toen ze naar National Geographic zaten te kijken. De historie van Hannibal is indrukwekkend en deze plaat mag dan ook een aanleiding zijn om je nog verder te gaan verdiepen in diens levensverhaal. Mij gaat het echter in de eerste plaats om de muziek. Het zal jullie niet verbazen dat door de aanwezigheid van een ganse meute Kataklysmici de sound nog meer die kant opgegaan is dan tevoren. Blasten aan de lopende band, een diepere gitaargroove (Cato Major: Carthago Delenda Est!) en een bottere death metal sound zijn het gevolg. Maurizio grunt en bleirt en screamt zeer verstaanbaar en staat voorop in de mix, wat logisch is aangezien de tekst een centrale factor is. De “death metal” wordt continu opgeluisterd door bombastische paukslagen, hoorngeschal, epische toetsen, onbestemde symfonische klanken en andere geluiden en instrumenten die je moeten terugbrengen naar de tijd waar het allemaal gebeurde voor Hannibal. De instrumentale intermezzo maken het zelfs nog cinematografischer.

Ik ben niet meteen de persoon die metal qua thematiek associëren met geschiedkundige figuren of feiten (Sabaton kan me gestolen worden bijvoorbeeld), voor mij is het geen pure meerwaarde dus. En toch zal ik dit plaatje met een hoge score belonen. Muzikaal is het namelijk óók op zich, los van de inhoud. Crossing of the Alps bijvoorbeeld, staat bol snelle, viriele Scandinavische melodeath. En Ad Victoriam (The Battle Of Zama), wel, je hoort maar zelden zoveel vocale overtuiging. Theatraal of niet, dit is gewoon erg goed gedaan.

Score: 80/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. The Rise of Hannibal
 2. Hispania (The Siege of Saguntum)
 3. Crossing of the Alps
 4. Suavetaurilia (Intermezzo)
 5. Cato Major: Carthago Delenda Est!
 6. Ad Victoriam (The Battle of Zama)
 7. The Spoils of War
 8. The Roman

Line-up:

 • Maurizio Iacono – Keel
 • Dano Apekian – Bas
 • J-F Dagenais – Gitaar
 • Stéphane Barbe – Gitaar
 • Oli Beaudoin – Drums

Links: