Blutvial – Mysteries of Earth

Blutvial, heersch! Debuutalbum I Speak Of The Devil en diens opvolger Curses Thorns Blood, werden beiden aanzien als kwaliteitsblack en worden in mijn paleis nog vaak opgezet om de demonen te verblijden. Aort en Andras van Code hebben nog steeds zin om grimmige black te maken en doen dat via Blutvial en nu ook via Heidens Hart. Daar verschijnt namelijk dit album: Mysteries of Earth.


Meteen valt op dat Blutvial minder bruut uit de hoek komt met zijn nieuwe plaat. In vergelijking met de onverzettelijke hamer die Curses Thorns Blood was, is deze nieuwe plaat een stuk minder hard. Mogelijk heeft dit te maken omdat Aort een aantal taken uit handen gegeven heeft. In de plaats van brute black krijg je echter een minstens even agressief en venijnig staaltje jaren negentig black metal met Noorse vibes, die een pak meer sfeer bevat. Ze bevestigen dit zelf op alle officiële pagina’s met referenties naar Thorns, Kvist, Strid, Gorgoroth, Obtained Enslavement en Burzum. In eerste instantie vond ik het wat jammer dat de brutaliteit deels verdwenen is uit Blutvial. Na enkele luisterbeurten ben ik echter zeer tevreden met wat in de plaats daarvan voorgeschoteld wordt. De intensiteit is minstens even groot en de nostalgie die herleeft bij dit ruisende geweld is bijna ontroerend. De korstige riffs op het openingsnummer en tijdens Existential Rite, de black ‘n’ roll cadans op Black Silence, de Darkthrone-souvenirs tijdens Midwinters Halls… het maakt van deze plaat een instant retro klassieker.

Black metal². In huis te halen, en wel direct. Geen excuses. Trek je Kjeld-shirt aan en loop naar de Heidens Hart-stand op eender welk black metal concert in je buurt.

Score:

85/100

Label:

Heidens Hart, 2018

Tracklisting:

 1. Beneath the Moon
 2. Black Silence
 3. Existential Rite
 4. Vaults of Unrest
 5. Carving Nihil
 6. Midwinters Halls
 7. Urnacht
 8. Doomed to Eternal Night
 9. In Praise of Noctula
 10. Where Graves Spring Open

Line-up:

 • Andras – bas
 • Tiúval – Drums
 • Aort – Gitaar
 • Ewchimlaen – Keel, guitar

Links: