Archgoat – The Luciferian Crown

Vierde langspeler voor het Finse Archgoat, de band die minstens even veel EP’s en splits op zijn naam heeft staan. De band laat zich telkens kenmerken door het herkenbare artwork van Chris Moyen en wordt zowel in black- als deathmetalkringen zeer gewaardeerd. Dit demonische gezelschap trekt later dit jaar ook samen met Marduk en Valkyrja doorheen de wereld. Betalend of niet, daar kom je niet zomaar bij aansluiten.


The Luciferian Crown verschilt opnieuw niet zo enorm hard van zijn voorgangers. Het evewicht tussen black en death helt wederom over naar de deathmetalkant, (grindende) death metal uit de beginjaren van het genre – met name de Earache Records platen. Ik hoor er Terrorizer in, Carcass en Bolt Thrower (Jesus Christ Father of Lies). Aan de andere kant heel wat protoblack, gaande van Hellhammer tot Celtic Frost (Darkness Has Returned). Het levert een plaat op die heel erg war metal aanvoelt, maar die door het versnelde drumwerk en de brute blackmetalstijlelementen een stuk extremer klinkt dan de bands die ik zonet kwam op te noemen. De deathmetalvocalen zijn dan lomper en “ondergrondser”, de riffs schoppen zo hard kont dat je staartbeen aan gort wordt gebeukt en de sfeer is afwisselend jaren negentig black “atmosferisch” (minimale keys) en lomp Beherit-hypnose-houdend.

Oldschool blackdeath, met songwiritingskills waarmee je ook anno 2018 de competitie te kakken zet. Lomp, bruut, evil en verpulverend. Satan luisterde en hoorde dat het opnieuw goed was. The Luciferian Crown is een slachtbank, laat christelijke zieltjes hiermee in contact komen en laat ze voelen wat pijn is.

Score: 

83/100

Label:

Debemur Morti, 2018

Tracklisting:

 1. Intrantation
 2. Jesus Christ Father of Lies
 3. Jezebels Black Mass Orgy
 4. Messiah of Pigs
 5. Darkness Has Returned
 6. Sorcery and Doom
 7. Star of Darkness and Abyss
 8. The Obsidian Flame (From My Depths)
 9. The Luciferian Crown (Venom of God)
 10. I Am Lucifer’s Temple

Line-up:

 • Lord Angelslayer – vocalen, bas
 • Ritual Butcherer – gitaar
 • Sinisterror – drums
 • Diabolus Sylvarum – keyboards

Links: