Black Tongue – The Unconquerable Darkness

Black Tongue – The Unconquerable Darkness

Century Media Records, 2015

Talloze bands (en de labels erachter) hebben geprobeerd om muziek uit te brengen die gekroond kan worden als “het zwaarste geluid ooit gehoord”. Century Media tekende Black Tongue, een viertal Britten die een poging doen om de eer op te strijken. Een niet onbekend viertal, want de leden maakten eerder furore in het ultramaniakale deathcore-gezelschap Infant Annihilator.

Collega Bart Alfvoet was heel erg te spreken over zowel Infant Annihilator als de voorgaande EP-bundel van dit Black Tongue. The Unconquerable Darkness wordt aangeprezen als ‘doomcore’, wat we ons kunnen voorstellen als een mix van Meshuggah, Remission-tijd Mastodon, Neurosis en The Acacia Strain. Daarenboven leveren Eddie Hermida (nu Suicide Silence, ooit All Shall Perish) en CJ McMahon (Thy Art is Murder) elk een gastbijdrage. Kwestie van de spanning hoog op te drijven.

Helaas is het allemaal te mooi om waar te zijn. Veel Meshuggah-techniek is er niet te horen, laat staan de spanningsboog van koning Neurosis. Black Tongue laat het hevig bulderen in het departement van The Acacia Strain en Oceano: loodzware en lompe deathcore met een oorverdovend geluid. Maar ze maakt meteen dezelfde fout als de twee voorgaande namen. Het is zo dichtgemetseld dat het vermoeiend is om naar te luisteren. De nadruk lijkt zo hevig te liggen op het maken van zware ‘death metal voor de moshpit’ dat ze daarbij vergeten om muziek te schrijven die blijft hangen. Het is een opeenvolging van de ene na de andere downtempo breakdown, met op de achtergrond duistere ambientstukken die helaas niet sfeerbevorderend werken. Ook de twee gastbijdrages kunnen de boel niet loswrikken.

Black Tongue schiet zichzelf heel hard in de voet door vooral te proberen, maar mist daarbij originaliteit en goede songwriting. Eén ding is in ieder geval wel gelukt: ze heeft “het zwaarste geluid ooit” op poten gezet. Het zal verschroeiende livemuziek zijn, klaar om het publiek vloeren te laten ontvoegen. Maar op plaat is er veel meer nodig dan dat. Liefhebbers van de namen die vermeld zijn in de vorige alinea of nog steeds heel hard gaan op oude Emmure-breakdowns mogen hier wel nog een hoopje punten aan toevoegen.

Tracklisting:

blacktonguetheunconquerabledarknessimg

 1. Plague Worship
 2. In the Wake Ov the Wolf
 3. Young Gloom
 4. L’Appel Du Vide
 5. Vermintine
 6. Prince of Ash
 7. The Masquerade
 8. A Pale Procession II: Death March
 9. I’m So Tired of Sighing, Please Lord Let It Be Night

Line-up:

 • Alex Teyen – vocalen
 • Eddi Pickard – gitaar
 • James Harrison – gitaar
 • Aaron Kitcher – drums

Links: