Black Stone Cherry – Screamin’ At The Sky

Een album dat tot op heden geen aandacht heeft gekregen op Zware Metalen maar wel een plekje heeft veroverd in mijn jaarlijst, is Screamin’ At The Sky, het achtste studioalbum van Black Stone Cherry. Opgenomen in het Plaza Theater in Glasgow, Kentucky, omvat het twaalf nummers die ons door de beproevingen van het leven leiden, met een muzikale ervaring die belooft licht aan het einde van de tunnel te brengen. De band weet zijn kenmerkende elementen – scheurende gitaren, krachtige drums en de soulvolle vocalen van Chris Robertson – naadloos te integreren met deze diepere teksten, waardoor Screamin’ At The Sky voor de band een krachtige terugkeer markeert in de rockscene.

De aanwezigheid van de nieuwe bassist Steve Jewell Jr. is te voelen in de zwaardere rand die in het album doordringt, wat voor een flinke dosis extra power zorgt in het geluid van de band. Van het titel- en openingsnummer, Screamin’ At The Sky, tot de afsluitende noten van You Can Have It All levert het album een meedogenloze golf van hardrock-energie.

Screamin’ At The Sky zet meteen de toon voor de rest van het album en opent met een verpletterende gitaarriff, afgewisseld door bonkende drums en met melodieuze vocalen van Chris in het refrein. Het cathartische concept van vrienden die hun pijn wegschreeuwen rond een kampvuur wordt vertaald naar een rockanthem uit de jaren zeventig met bonzende bas en een meeslepende Led Zeppelin-achtige sfeer. Dit catchy nummer zal live dan ook flink meegezongen gaan worden, en is een perfecte inleiding voor de thema’s die we op de rest van het album zullen horen.

Na het titelnummer komt Nervous naar voor als een opvallende track, eveneens bestemd om een live favoriet te worden. Het nummer combineert tekstuele diepgang met het klassieke BSC-geluid, met de kenmerkende vocalen van Chris Robertson en de capaciteit van de band om arenavullende rockanthems te schrijven. Aan de andere kant biedt Out of Pocket een boeiende verschuiving naar een meer poppy geluid, zonder afbreuk te doen aan de arena-omvang van de band. Uitgebracht als lead single en al snel een favoriet onder fans laat dit nummer de frisse energie van bassist Steve Jewell Jr. perfect horen. De mix van zachtheid en pittige riffs maakt Out Of Pocket een veelzijdig nummer dat de luisteraar meeneemt op een emotionele reis, terwijl het toch trouw blijft aan zijn eigen robuuste rocksound.

Het vakmanschap van Black Stone Cherry komt op indrukwekkende wijze naar voor op dit album. Stevige riffs, pakkende refreinen en een perfecte balans tussen intensiteit en melodie komen samen. Op dit achtste studioalbum lijkt elk nummer een getuigenis te zijn van de reis die de band heeft afgelegd, een emotionele en muzikale expressie van persoonlijke beproevingen, en een reflectie op de tumultueuze hoofdstukken van het leven. Of het nu de rauwe intensiteit van de titeltrack is, de opkomende kracht van Nervous of de poppy tonen van Out Of Pocket, Black Stone Cherry weet met meesterlijke beheersing een scala aan emoties vast te leggen. Dit alles wordt versterkt door de toevoeging van bassist Steve Jewell Jr., die een frisse energie brengt in de robuuste sound van de band. Screamin’ At The Sky mag dan ook zeker beschouwd worden als het magnum opus in de indrukwekkende muzikale carrière van Black Stone Cherry en mag door rockfans zeker niet overgeslagen worden!

Score:

85/100

Label:

Mascot Label Group, 2023

Tracklisting:

 1. Screamin’ At The Sky
 2. Nervous
 3. When The Pain Comes
 4. Out Of Pocket
 5. Show Me What It Feels Like
 6. R.O.A.R.
 7. Smile, World
 8. The Mess You Made
 9. Who Are You Today?
 10. Not Afraid
 11. Here’s To The Hopeless
 12. You Can Have It All

Line-up:

 • Chris Robertson – Vocalen
 • Ben Wells – Gitaar
 • John Fred Young – Drums
 • Steve Jewell – Basgitaar

Links: