Black Soul Horde – Land Of Demise

In december denken aan Griekenland tovert beelden van zon, warmte, cultuur, tzatziki, ouzo en sirtaki op je netvlies. Ja, van economische problemen ook, maar laat ons het hier positief houden. Minder geweten is dat het land ook wel een aantal metalartiesten en -groepen huisvest. Deze Black Soul Horde is daar één van.

Black Soul Horde gaat als trio door het leven maar functioneert op Land Of Demise toch zoals een standaardbezetting van vijf. Jim Kotsis neemt alle zangpartijen voor zijn rekening, gitaristen Papaspyrou en Tsiakopoulus verdelen ritme- en leadgitaar. Laatstgenoemde heeft blijkbaar meer talenten, want ook alle baslijnen zijn van zijn hand, en bovendien produceerde hij het album. De heren brengen het album trouwens in eigen beheer uit. Vasilis Nanos ten slotte mept als sessiemuzikant zijn drums aan flarden.

Dat laatste kun je redelijk letterlijk nemen. Nanos houdt er bij momenten een waanzinnig tempo op na. Bovendien is de productie redelijk vettig met veel aandacht voor die bonkende drums en snelle riffs. En daar ben ik wel blij om: ik heb het niet zo voor een afgelikte, verfijnde productie vol propere tonen en met maar minimale bas.

Niet dat je Black Soul Horde bij de speedmetal mag onderbrengen. De band balanceert op de grens van power metal, de genoemde speedtoestanden en vooral een hele grote scheut stevige New Wave Of British Heavy Metal. Zonder ook maar een seconde de melodie te vergeten. Gooi een nummer van deze Land Of Demise op een verzamel-cd met 80’s werk van zeg maar Satan, Raven, Venom … en het zou helemaal niet misstaan. De lange intro van Soulships doet je zeker aan Iron Maiden denken; de semi-grunt verderop dan weer niet. En de intro van The Frail And The Weak refereert aan All Guns Blazing van Judas Priest op Painkiller, hun hardste werk. Wel, misschien mag je deze Land Of Demise in die stijl situeren. Zonder het stemgeluid van Rob Halford natuurlijk want Jim Kotsis klinkt hoger, ijler, beperkter en nasaler maar lijkt zich daar bewust van en gaat zijn capaciteiten niet te buiten. Heel af en toe hoor je een zweem Ozzy Osbourne in zijn stemgeluid.

Die mix krijg je tijdens de acht nummers op Land Of Demise, goed voor net 35 minuten. Eén of twee nummers extra hadden niet misstaan. Vooral omdat de heren er zeven jaar over gedaan hebben voor ze dit nieuwe werk uitbrachten, geïnspireerd door het donkere pandemiejaar waarin we maar blijven rondtollen. Tekstueel gaat het dan ook niet over girls, girls, girls maar over het occulte, strijders, troepen, vijanden en eeuwige vervloeking, je kent dat wel.

Zeven jaar, schreef ik hierboven, want het debuut Tales Of The Ancient Ones dateert van 2013. De biografie leert dat de band ondertussen een nogal hobbelig parcours heeft afgelegd, dat kan er voor iets tussen zitten. Hoe dan ook is het wachten beloond. Liefhebbers van het power/speed/New Wave Of British Heavy Metal-genre zullen met plezier de volumeknop opendraaien.

Score:

79/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Stone Giants
 2. Into The Badlands
 3. A Neverending Journey
 4. Troops Of The Damned
 5. Soulships
 6. The Frail And The Weak
 7. Lord Of All Darkness
 8. Iron Will

Line-up:

 • Jim Kotsis – Vocalen
 • Costas Papaspyrou – Gitaar
 • John Tsiakopoulos – Gitaar, basgitaar
 • Vasilis Nanos – Drums

Links: