Black Sites – Exile

Ontstaan uit de ondergrondse muziekwereld van Chicago, zag Black Sites vier jaar geleden het levenslicht waarbij zanger Mark Sugar en gitarist Ryan Bruchert aan de wieg stonden. Twee jaar geleden scheerde het kwartet nog hoge toppen dankzij zijn debuutalbum In Monochrome, een goed in het gehoor liggende mix van Paradise Lost, Mastodon en Psychotic Waltz. Ondertussen is er veel veranderd: verschillende bandleden werden vervangen door meer ervaren muzikanten, de ritmesectie kreeg een totale makeover en de samenwerking met platenlabel Mascot kende een abrupt einde. Ondanks alles zijn de heren van Black Sites hard blijven werken. Het resultaat: de nieuwe langspeler Exile.

Muzikaal gezien blijven de veelvuldige verwijzingen naar Black Sabbath behouden en is het geheel een stuk progressiever dan In Monochrome. Voldoende stof aanwezig dus voor een stevig potje hard rock, zou je denken. Helaas ben ik over de ganse speellengte van de plaat op geen enkel moment spontaan beginnen te headbangen, noch heb ik mijn luchtgitaar tevoorschijn gehaald. De nummers klinken een pak homogener, al behoort dit punt van kritiek weliswaar niet meteen tot de meest storende factoren van het album. Wat wel enerverend werkt, zijn de – regelmatig wederkerende – rommelig ingespeelde akkoorden. Ongeacht deze eerste kritische bemerkingen mag Exile toch de stempel van ‘redelijk aardige plaat’ met zich meedragen. De zangpartijen krijgen een voldoende en zowel gitaren als drum kwijten zich van hun taak. Het songmateriaal kent absoluut sterke momenten, maar bezit nergens een hoog wauw-gehalte. Alleen Coal City heeft de minste toegevoegde waarde op het album: een langdradige en slaapverwekkende powerballet.

Exile luistert bij momenten vlot weg (neem het nummer To The Fire), maar maakt nooit een echt overweldigende indruk. Allicht had een modernere mix, gecombineerd met beter uitgewerkt songmateriaal, het geheel meer tot zijn recht laten komen. Het is een compleet gemiste kans van Black Sites, eentje waar hij wordt voor afgestraft. De teleurstelling van het jaar!

Score:

70/100

Label:

Hoove Child Records, 2019

Tracklisting:

 1. The Night They Came for You
 2. To the Fire
 3. Feral Child
 4. Coal City
 5. Dream Long Dead
 6. Focused Totality – The Psychic Knife
 7. Prolonging
 8. Dwell Upon the End

Line-up:

 • Mark Sugar – Zang, gitaar
 • Ryan Bruchert – Gitaar
 • Jose Salazar – Bass
 • Garry Naples – Drums

Links: