Black Messiah – Black Messiah

Chili staat nou niet overdreven bekend om zijn metalbands, maar er is daar een levendige scene met daarbij ook talloze min of meer obscure doombands. Black Messiah is er daar één van. Niet te verwarren met het Duitse Black Messiah, maar die band zit al dik twintig jaar in de folk/viking metalhoek. Op het wellicht nog obscuurdere label Alcoholic Distro is met het handgenummerde cassettebandje(!) nummer 55 van de tweede demo binnengekomen bij Zware Metalen.

Black Messiah is in ieder geval geen band die bang is, want deze demo is een zogenaamde rehearsal demo. Of je zoiets als jonge en beginnende band zou moeten doen is echter de vraag. Om een antwoord op die vraag te geven: het is aan te raden om zoiets niet te doen, ondanks alle goede bedoelingen. Op zich valt het met de eerste twee nummers die rond de zeven minuten klokken nog wel mee. Hoewel beide nummers een rommelig begin kennen – zeker als de hele band actief wordt – kunnen die daarna toch wel bekoren, hoewel strak spelen een uitdaging blijft. Lekker slepende, ouderwets (in de goede zin van het woord) klinkende doom. Zangeres Catherine Maureira heeft qua zang in de verte wel beetje weg van de live stem van Alia O’Brien (Blood Ceremony), hetgeen de nummers dan ook een occult randje meegeeft. Ten opzichte van de originele demo is er op tape nog een bonusnummer aan toegevoegd, namelijk de Pentagram-cover Sign of the Wolf. Foutje, bedankt. Dit doet feitelijk in één keer alle positieve gedachten verbleken. De uitvoering is één grote rommelbende en ook de zang is hierop niet om aan te horen. Pijnlijk en onbegrijpelijk.

Het jeugdige enthousiasme en wellicht naïviteit is aan de ene kant begrijpelijk, maar kritisch blijven naar wat je uitbrengt is een absolute must. Op basis van de eerste twee nummers kunnen we spreken van een leuk begin van Black Messiah, maar de cover maakt pijnlijk duidelijk dat er nog een hoop werk te verrichten valt in de oefenruimte. Oftewel: eerst maar eens goed gaan repeteren om de instrumentbeheersing en het samenspel op peil te brengen. Als dat in orde is, zijn we als doomfans zeker geïnteresseerd in nieuw materiaal.

Label:

Alcoholic Distro, 2019

Tracklisting:

  1. In the Shadows
  2. The Black Messiah
  3. Sign of the Wolf

Line-up:

  • Catherine Maureira – Zang
  • Felipe Troncoso – Gitaar
  • Rodrigo Echeverria – Gitaar
  • Nancy Gomez – Bas
  • Jorge Vargas – Drums

Links: