Black Magnet – Hallucination Scene

Een soloproject van ene James Hammontree, dit Black Magnet. Hallucination Scene is het eerste dat de multi-industrialist van Oklahoma vormgeeft. Wij kenden hem ook niet, maar zijn meest tot de verbeelding sprekende precedent – als het waar is wat Discogs zegt – is zijn betrokkenheid bij een Mammoth Grinder-release. Daar vinden we evenwel geen dubbelcheck van terug. Het was vooral de omschrijving ‘punishing industrial metal’ waarmee de zwarte magneet ons aantrok.

Van die omschrijving is zeker iets aan. Vooral dan de openingstrack, waar de sonische sequencers en striemende assemblagesamplers de galmende roepvocalen helemaal overrompelen, terwijl het gitaarijzer ter plaatse op een aanbeeld in vorm gehamerd wordt. Noisy, maar toch nog muzikaal, helemaal in het Amerikaanse industriepark van de jaren ’90. Daar tegenover staan de meer dansbare songs. Zachte EBM-basgolven, donkere synthesizerbesprenkelingen en de gitaar die wat amorfer uit de vervormende bakjes komt, zorgen daar voor een zwoele vibe. Zodoende is de lekker schmutzige, trage dansbeat met sleazy gitaarslag van Trustfucker echt wel nachtclubmateriaal.

Ook met de elektrostatische elementen toont James dat hij een bovengemiddelde synth- en samplearrangeur is. Z’n gitaarriffs vallen, ondanks de gevarieerde processie aan processoren die erin bijten, nogal systematisch uit. Ze werken dan eigenlijk nog het best wanneer ze zuur op de achtergrond ademen tijdens de meer dansbare tracks. De beats zijn menselijk drumbaar gehouden, maar kunnen er zelfs in de meer afstraffende passages toch nooit echt een dynamiekshift in slagpinnen. Met een iets roestvrijere gitaarsound en modernere mix zou Black Magnet al veel meer aantrok hebben.

Score:

68/100

Tracklisting:

  1. Divination Equipment
  2. Anubis
  3. Punishment Map
  4. Neuroprophet
  5. Trustfucker
  6. Crush Me
  7. Hegemon
  8. Walking In The Dark

Line-up:

  • James Hammontree – Vocalen, gitaren, sampler, synthesizers, drumprogrammering

Links: