Black Lava – The Savage Winds of Wisdom

Uit Australië komt dit Black Lava. Eigenaardig toch? Zou je niet verwachten of zijn daar ook vulkanen? Het is mij niet bekend. In ieder geval is het me wel duidelijk dat om op furieuze wijze een gloeiend hete brij uit te kotsen je geen vulkaan moet zijn op fysieke wijze, dat kan ook gewoon spreekwoordelijk. Black Lava is de death/blackmetalband van niemand minder dan Dan Presland (ex-Ne Obliviscaris, Vipassi, A Million Dead Birds Laughing) die samen met Hadal Maw-gitarist Ben Boyle en Rob Watkins op zang, lekker heeft lopen klussen in de studio van Presland zelf. The Savage Winds of Wisdom is dan ook zo de opvolger geworden van het in 2022 verschenen Soul Furnace-album.

Die vorige plaat kon mij persoonlijk niet helemaal beklijven. Hopelijk doet de muziek op dit vervolg dat wel. Als ik lees dat de heren er behoorlijk wat frustratie, agressie en ik weet niet wat nog tegenaan gegooid hebben moet dat wel goed komen. Misschien vat een reflectie van Watkins de essentie nog het beste samen, ik vertaal even vrij wat de brave man liet weten: “Ik tracht bij het schrijven van teksten zo dicht mogelijk bij de essentie van metal te blijven. In dit geval trachtte ik me een hagedis voor te stellen die duistere signalen de wereld instuurt om alzo te proberen mensen te overtuigen zijn lijkkist te openen.” Ik kan hem wel volgen. Verder werd er koste nog moeite gespaard om deze plaat het juiste geluid mee te geven want Fredrick Nordstrom van Studio Fredman deed de mixing en mastering. Artwork is dan weer van de hand van Ne Obliviscaris-frontman, Xenoyr.

Furieuze allesvernietigende death/black metal hoort vanaf de eerste seconde je bij de keel te nemen en alle lucht uit je strot te duwen, toch? Het kan echter ook anders moeten deze Aussies gedacht hebben. Ze slepen en sleuren de eerste tellen en maten van het openingsnummer Colour Of Death, alle kleuren van de dood er gewoon bij de spreekwoordelijk haren bij. Vervolgens is het wachten tot bijna minuut drie eer de stop volledig van de fles gaat en een blastbeat duidelijk maakt dat er duchtig wordt rond gemorst. De schurende goed verstaanbare stembanden van de heer Watkins hebben een klassiekere thrashy ondertoon terwijl de gitaarlijnen weinig avontuurlijk met konkelfoezen met de bas en daarnaast hoor je de heer Presland op relatief indrukwekkende wijze alles ritmisch en correct aan elkaar lijmen. En toch? Tja, had ik toch een vettiger, groezeliger geheel verwacht. Het klinkt alsof de verschillende lijnen wat naast elkaar lopen in plaats van dat ze mooi blenden. Zo krijg je naar mijn mening een te voorzichtig en te braaf geheel dat toch niet helemaal past bij de heftige muziek van dit viertal.

Met Wrapped In Filth word je teruggeslingerd naar werk van de betere Scandinavische deathmetalbands als Grave en consorten doch de vier heren van Black Lava weten heel goed dat ze enkel moeten refereren naar en niet blindelings moeten overnemen wat al eens werd gedaan. Zo behouden ze hun eigenheid, eigen geluid en dus eigen smoelwerk. De boosaardige hagedis merk je goed in Unsheathing Nightmares. Terwijl op het vervolg van de plaat vooral de heren Watkins en Presland hun stinkende best doet om me bij de les te houden en daar enkel nog in slagen tijdens het nummer Summoning Shadows.

Opnieuw moet ik stellen dat ik toch niet helemaal warm wordt van dit Australische Black Lava. De intense agressie, bruutheid en boosheid die ik verwachtte wanneer ik de informatie doorlas die werd meegestuurd, komt toch niet helemaal bovendrijven en zo blijven we in mijn ogen met een middelmatige death/blackmetalplaat, The Savage Winds of Wisdom, achter. Of ben ik te streng?

Score:

75/100

Label:

Season Of Mist, 2024

Tracklisting:

 1. Colour Of Death
 2. Dark Legacy
 3. Wrapped in Filth
 4. Unsheathing Nightmares
 5. Summoning Shadows
 6. Ironclad Sarcophagus
 7. Pagan Dust
 8. Sanguis Lupus
 9. The Savage Winds to Wisdom

Line-up:

 • Dan Preslans – Drum
 • Ben Boyle – Gitaar, bas
 • Nick Rackham – Bas (live)
 • Rob Watkins – Zang

Links: