Black Fucking Cancer – Procreate Inverse

Oh God… Wat hebben we hier? Bizar zieke bandnaam, mensheidvernietigende titel, gruwelijke (gave) hoes, bandleden met cryptische benamingen, ik begin wel een idee te krijgen waar dit heen moet gaan. Het zal in ieder geval geen Eurovisiesongfestival materiaal zijn. Wat het wel is, daar gaan we achter komen. En of het goed is uiteraard en de voortekenen dat het wel eens een stukje kwaliteit kan zijn bewijst de vorige recensie al, daar deze behoorlijk goed was beoordeeld door Bart Al Foet (Black Fucking Cancer – S/T) Dat deze nieuwe plaat nu via het obscure Sentient Ruins Laboratories uit komt is ook al een goed teken, want dit label brengt vaak hele goede releases uit.

De band speelt meedogenloze black metal met een variatie aan invloeden waar ik hier en daar een Kerry King-achtige solo ontdek of waarbij zomaar wordt overgeschakeld naar een meer grindcore sound. De basis echter blijft snoeiharde black metal welke niet alleen op lichtsnelheid wordt gespeeld. Gelukkig maar, want de nummers zijn over het algemeen lang en intens dus een adempauze is dan vaak meer dan welkom. Die worden dan ook gelukkig regelmatig ingebouwd. Denk dan overigens niet dat de muziek aan kracht inboet tijdens die momenten, want Black Fucking Cancer bewijst ook op lagere tempo’s behoorlijk lomp uit de hoek te kunnen komen. Als voorbeeld dat ze van lange nummers houden is het nummer Obscene Lusting Dagger en klokt al meer dan twaalf minuten, veel langer dan menig jongeman zijn Obscene Lusting Dagger onder controle weet te houden en titelnummer Procreate Inverse duurt zelfs meer dan vijftien minuten. Dit laatste nummer is dan wel het langste maar ook het meest uitdagende en geeft een prachtige bloemlezing aan stijlen waar deze heren zich gedurende de rest van het album aan wagen. Een zeer waardig slot van deze langspeler. De toegift wordt gevormd door de cover van het nummer Krossfyre van de Duitse blackmetalband Katharsis. Retestrak uitgevoerd moet ik zeggen.

Een onwijs zieke plaat is dit inderdaad wel gebleken maar de vraag of het kwalitatief hoogstaand is moest nog blijken. Het antwoord is een volmondig ja! Het gevaar met dit soort platen is dat de lengte van 54 minuten op gegeven moment zijn tol begint te eisen en dat het een zit wordt tot het einde van de plaat. Ik denk door veel variatie in de nummers in te bouwen de band erin is geslaagd toch het kantelpunt der verveling te vermijden. Ten minste dat vind ik na talloze luisterbeurten nog steeds.

Het label voert invloeden aan komend van Funeral Mist, Aosoth, Antaeus, Katharsis, Gorgoroth and Marduk en daar kan ik inkomen. Mocht je de eerste van Black Fucking Cancer waarderen, of de eerder genoemde bands, dan denk ik dat deze plaat niet gaat misstaan in je collectie.

Score:

83/100

Label:

Sentient Ruin Laboratories, 2022

Tracklisting:

  1. Excursus
  2. Obscene Lusting Dagger
  3. Serpentious Flames
  4. Eradic Hate
  5. Procreate Inverse
  6. Krossfyre (Katharsis cover)

Line-up:

  • Nefarion – Bas
  • Thrull – Zang, gitaar
  • J. – Drum

Links: