Black Fast – Spectre of Ruin

Deze metaalhoofd raakte al op vrij jonge leeftijd besmet met het metalvirus. Het begon met langspeelplaten van onder andere Saxon, Venom, Megadeth en Testament jatten van mijn oom, om deze vervolgens bij oma op de platenspeler af te spelen. Laatstgenoemde band intrigeerde mij het meest.  Bloedverziekend snelle riffs op de gitaren, meesterlijke solo’s en brute vocalen.

Tegenwoordig luister ik vaak naar andere stijlen metal, maar ik moet eerlijk bekennen dat thrash metal altijd een speciaal plekje in mijn hart heeft gehouden. Zodoende is het weer tijd om nieuwe thrash op te zoeken. Het Amerikaanse Black Fast komt binnenkort met een nieuw album en dit lijkt mij dan ook een aangelegen kans om opnieuw in dit geweldige genre te duiken.

Het 43 minuten durende album Spectre of Ruin is naar eigen zeggen van de band een vernietigende plaat zonder rustige passages, een orkestraal intro en atmosferische intermezzo’s. Dat moge duidelijk worden met de opener Cloak of Lies. Gelijk vanaf de eerste noot knallen de muzikanten er met zijn allen in en komt er een ware muur van geluid op je af. Een locomotief vol snelle gitaarriffs, veel dubbele basdrum en fills op de drums. Dit gaat gepaard met een stem die doet denken aan het latere werk van Death.

Het tempo zit er goed in bij deze mannen en het ziet er naar uit dat dit eerder een sneltrein is dan een stoptrein, want ook het tweede nummer Silhouette Usurper gaat in een redelijke vaart door de speakers. Wat bij deze track erg gaaf is, zijn de blackmetal-achtige riffs die de gitaristen laten horen. Maakt dit de stijl van de band dan blackened thrash metal? Hoe dan ook, dit bevalt mij prima!

Naarmate het album vordert, mis ik wel een beetje dynamiek en variatie. Het tempo op de drums is nagenoeg gelijk in elk nummer. Ook de technieken van de aanslag op de gitaren zijn veelal hetzelfde. Wat het dan weer een beetje verdraagzaam maakt, zijn de blackmetalriffs, de geweldige gitaarsolo’s en de zang van Aaron Akin.

De individuele nummers an sich zijn erg tof en krachtig. Zou ik zo af en toe eens een nummer los horen in een mix of een compilatiealbum, dan zou het mij zeer zeker aanspreken. Een heel album met nummers die veel op elkaar lijken, is voor mij echter niet spannend genoeg om mijn aandacht er bij te houden.

Score:

65/100

Label:

eOne Records, 2018

Tracklist:

 1. Cloak of Lies
 2. Silhouette Usurper
 3. Scarecrow and Spectre
 4. Phantom I Am
 5. Mist of Ruin
 6. Temple of Leviathan
 7. Famine Angel
 8. Crescent Aberration
 9. Husk

Line-up:

 • Aaron Akin – Zang, Gitaar
 • Trevor Johanson – Gitaar
 • Ryan Thompson – Basgitaar
 • Ross Burnett – Drums

Links: